hirdetes

Egyre több ember látogatja meg a csodálatos jégbe fagyott Balaton-partot

ZH

A hideg időjárás és a jegesedő Balaton együttes ereje lenyűgöző jégműalkotásokat teremtett a tó déli partján. A partokon és vízfelszínen megjelenő hatalmas jégcsapokra egyre több ember kíváncsi!

jégbe fagyott Balaton

Elképesztő jégvilág alakult ki a Balatonnál


A hideg téli időjárás varázslatos látványt teremtett a Balaton partján, ahova sokakat vonzott a jegesedő tópart és a mínuszokkal kialakuló csodás jégvilág. A vízparti elemeket, a padokat, lépcsőket, kerítéseket és oszlopokot hatalmas jégcsapok terítik be, még a fűszálak is jégsapkát kaptak a hidegebb időjárás beköszöntével.
 

Már nem csak a déli part, de az északi part is jégbe fagyott az éjszakai és napközbeni fagyok végett. Természetesen egyre több ember kíváncsi erre a csodálatos jégvilágra. Siófokon is elképesztő látványnak lehettek szemtanúi az arra kirándulók.


 

Elképesztő képeket készítettek Fonyódon is.


A tó felszíne is befagyhat

Az Időkép figyelmeztetett, hogy a Balaton déli partján hamarosan befagyhat a tó széle. A fagyos, viharos északnyugati szél igazi műalkotásokat teremtett a partok mentén. Bár a jég már megjelent a partok közelében, a meteorológusok hangsúlyozzák, hogy ez a jég még nem alkalmas sportolásra.

hirdetes
 

Az MTI is csodás képeket készített a befagyott Balaton-partról:

Jég borítja a Balaton partját Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2024. január 9-én. Fotó: MTI/Varga György

Jég borít egy lépcsõt a Balaton partján Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2024. január 9-én. Fotó: MTI/Varga György

Jég borít egy padot a Balaton partján, a balatonfenyvesi szabadstrandon 2024. január 9-én. Fotó: MTI/Varga György


Kialakulhat-e összefüggő jégtakaró a Balatonon?


A hideg északnyugati szél és az előttünk álló éjszakák -8, -6 fokos fagyokkal ígérkeznek a tó környékén. Ez ideális feltételeket teremt a jég kialakulásához a parthoz közel, különösen a védettebb kikötőkben és öblökben. A környezeti tényezők azonban kihívások elé állítanak: a szél legyengülése és a hőmérsékleti ingadozások miatt összefüggő jégtakaróban hosszú távon nem bízhatunk.

hirdetes

Újabb hidegfront előrejelzése


A jégképzés esélye magas, de a pénteken érkező hidegfront miatt az északnyugati szél visszatér. A meteorológusok szerint ez a hidegfront összefogja törni a már kialakult, vékony jégréteget. Így bár a jégvilág lenyűgöző látványa mindenkit elbűvöl, összefüggő jégtakaró kialakulására csak rövid ideig reménykedhetünk. A Balaton jégvilága így egy gyorsan változó, ám ugyanakkor lenyűgöző természeti jelenség, amelyet érdemes figyelemmel követni a hideg téli napokon.
 

Forrás: Fotók forrása: MTI/ Varga György

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pünkösd

Pünkösd: A Katolikus Egyház egyik legnagyobb ünnepe. A pünkösd a húsvét utáni 7.... Tovább

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: Népszerű barlangunk a Csodabogyós-barlang, mely Balatonederics közelében,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás