hirdetes

A 4 napos munkahét megbukott, jöhet helyette a 6 napos?

VN

Arról minden bizonnyal többen is hallottatok, hogy a Magyar Telekom kísérleti jelleggel bevezette a 4 napos munkahetet több részlegen, de a kísérlet végére azt állapították meg, hogy ez a konstrukció nem működik, az 5 napos munkahét hatékonyabb, így visszaállították azt. Ezzel szinte egy időben pedig egy másik multi a 6 napos munkahetet jelentette be.

Miért bukott meg a 6 napos munkahét?

A Samsung hatnapos munkahétre állítja a vezetőket

A Samsung válságkezelési módba lép, hogy leküzdje a megnövekedett versenyt és a globális gazdasági bizonytalanságot. A Samsung a vállalat egészére kiterjedő hatnapos munkahét-politikát vezet be a vezetők számára, miközben a koreai technológiai óriás sürgősségi intézkedéseket tesz a folyamatos üzleti bizonytalanság kezelésére. Ez az új politika a Samsung tavalyi kiábrándító pénzügyi eredményeinek hátterében, valamint a szélesebb körű gazdasági aggályokon, például a növekvő hitelfelvételi költségeken és az olajárakon, valamint a koreai valuta gyors leértékelődésén alapul. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Hogyan működik a hatnapos munkahét?

A hatnapos munkahét kizárólag a vezetőkre vonatkozik, nem pedig az összes dolgozóra, ez sokan félreértelmezik, ezért fontos tisztázni. Az új munkarend lehetővé teszi a Samsung Electronics vezetőinek, hogy eldöntsék, szombaton vagy vasárnap jelentkezzenek be, némi rugalmasságot biztosítva számukra. A rendes alkalmazottak azonban továbbra is a szokásos heti öt napon dolgoznak. Sok nyilatkozatban lehet látni, hogy a vezetők egyébként sem 40 órát dolgoztak, nem esik nehezünkre egy ilyen áldozat meghozatala, hiszen számukra nemcsak karrierjük, munkájuk, hanem a cég teljesítménye is kiemelten fontos. 

hirdetes

Miért dolgozunk heti 5 napot?

Ennek történelme van! A 19. század közepére általános volt, hogy a munkások 70 órás, hatnapos munkaheteket naplóztak az újonnan gépesített gyárakban. Az iparosodás gyökeresen átalakította a munka jellegét. A növekvő autonómia érzésével a dolgozók tiltakozni kezdtek a hosszú munkaidő és a rossz munkakörülmények miatt. Az Egyesült Államokban Henry Ford lett az egyik első munkaadó, aki 1926-ban bevezette az ötnapos, 40 órás munkahetet a Ford Motor Company üzemeiben. A járvány megzavarása után egyesek szerint újra eljött az idő, hogy újragondoljuk a munka ritmusát. Láthatjuk, hogy a nyugati országokban több próbálkozás is van a 4 napos munkahét bevezetésére, rugalmas munkarend biztosítására, de a válságos időkben (lásd Samsung) ez bizony nm féltetlen biztosítható.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Baranya megye

Baranya megye országunk déli, dél-nyugati csücskében található. Délről Horvátország... Tovább

Kereszténység

Kereszténység  A kereszténység  egyistenhívő vallás, amelynek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia