hirdetes

Jósvafő – a csodás műemlékvédelem alatt álló mesehely, amit csak kevesen ismernek

VN

Kezdjem a szokásos bevezetésemmel? Hazánk tele van csodásabbnál, csodásabb helyekkel, annyi felfedezni való pont van a határokon belül, hogy szinte lehetetlen megnézni mindet. Jósvafő felfedezésére mégis érdemes elindulni, hiszen műemlék jelentőségű község sok kincset tartogat.

Jósvafő látnivalói

Jósvafő egy igazi kincses doboz

Jósvafő talán ismerős lehet néhány embernek, onnan, hogy az Aggteleki Nemzeti Park területén található. Az Aggteleki cseppkőbarlangot remélhetőleg már mindenki felfedezte vagy egy osztálykirándulás, vagy egy családi kirándulás alkalmával. Ha valaki mégsem, akkor mindenképpen pótolja be, mert ez egy olyan természeti csoda, amiért a határon túlról is járnak át nem kevesen, hogy részesei lehessenek. Jósvafőnél éppen a különleges Baradla-barlang található. A barlangban számtalan vezetett túra van, melyek során megcsodálhatjuk az évezredek során kialakult csodaszép kőzeteket. Itt például egy nagyon jó túrát találhattok, ami Jósvafőből indul és 700 méteren át kalauzol a föld alatt, láthatjátok ennek a túrának a során a Krokodilszájat, a Hentesüzletet és a Tóparti kastélyt, és még az Óriások terme is, ami tényleg nagyon látványos. A túra részletes leírása itt található meg.

Miért olyan különleges Jósvafő?

hirdetes

Na de vissza Jósvafőre, amit 1999-ben nem a semmire, és nem is csak véletlen nyilvánítottak műemlék jelentőségű községnek. A legjelentősebb ok a gazdag népi építészeti kincs volt. rengeteg csodaszép épület található itt, érdemes egy nagy sétát tenni a föld felszínén is, nemcsak alatta. Olyan idilli tornácos lakóházak, romantikus csűrök, pajták vannak, hogy tényleg mesébe illő tájat fest elénk egy-egy utca. Lássuk, milyen látnivalókat nem szabad kihagyni, ha Jósvafőn bolyongunk! 

Ráadásul télen egy igazi tündérmese helyszíne, nézzétek csak…

Jósvafő látnivalói

Az egész ófalu csodálatos, ezért nehéz lesz kiemelni, csak 1-2 dolgot, de kihagyhatatlan a főtér, csodás a tér fölé magasodó torony, és Tájház látványa,  látni kell a Fogadót az Öreg Malomhoz, az úgynevezett Kisházat, ami a település legrégebbi lakóháza, és tényleg mesebeli, de az egykori parókia épülete, a Pap-palló is megér egy kis sétát.

hirdetes

Az ófalu mellett a másik legjelentősebb jósvafői látnivaló a Kessler Hubert Emlékház. A barlangkutató háza éppen a Baradla-barlang jósvafői kijárata mellett található, így akár össze is lehet kötni egy barlangi túrával a felfedezését. Egy kiállítást rendeztek be itt, ahol eredeti dokumentumok, fényképek, tervek, könyvek, cikkek, festmények, szobrok segítségével ismerkedhetünk meg nemcsak a barlangász életével, hanem a Baradla-barlang kialakulásával is. A csodás Tengerszem-tó is nagyon szép látványt fest a látogatók elé, a helyieknek is nagy kedvence. Jósvafőn még a temetők is különlegesek, hiszen annak idején ügyes kezű asztalosok, bognárok helyben készítették a faragott sírfákat, bár mára már egyre kevesebb ilyet látni a megváltozott temetkezési szokások miatt. 

Forrás
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Szent István szobra

Szent István szobra: I. (Szent) István, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyarország Programajánló Szórakozás Történelem Utazás