hirdetes

A jótékony paradicsom – ezeket a recepteket érdemes Neked is kipróbálnod

TK

Te fogyasztasz elég paradicsomot? Pedig érdemes lenne – mostani cikkünkben mindent megtudhatsz ennek a piros élelmiszernek a jótékony hatásairól, valamint olyan recepteket is mutatunk, melyeket egyszerűen elkészíthetsz, ráadásul ezen ételeknek még szervezeted is örülni fog!

Paradicsom

A nyár legnagyobb slágerének a friss zöldségek, gyümölcsök számítanak – ezek ebben az időszakban nem csak kertünkben találhatóak meg, de a szupermarketek polcait is színesítik, amit érdemes kihasználnunk, ugyanis a meleg időjárásban nem csak a megfelelő vízfogyasztás, de a kiegyensúlyozott táplálkozás is létfontosságú. Arról már nem is beszélve, hogy a folyadékban gazdag zöldségek, gyümölcsök ilyenkor még jobban esnek mindenkinek, mint az év többi szakaszában.


A jótékony paradicsom


A paradicsom rengeteg ember kedvencei közé tartozik, méltán kiérdemelte népszerűségét – gyakori alapanyag nem csak a mediterrán diétában, de a magyar konyhában is, szerepet kap a legtöbb nyáron rendkívül gyorsan elkészíthető étel alapanyagai között.

hirdetes


Az emberi szervezetre is számos jótékony hatása van – a paradicsomnak 95%-a víz, így nagymértékben segíti a hidratálást. Emellett a maradékban létfontosságú rostok és szénhidrátok is hozzátartoznak. C-vitaminforrás szempontjából sem utolsó, így az immunrendszert is támogatja. Ezentúl a folsav, valamint a káliumtartalmának köszönhetően segíthet szabályozni a vérnyomást is, ér- és szívvédő hatása van.


Intenzív piros színét a likopin nevű karotinoid végett kapja, ami elsősorban héjában található meg. Ez az anyag képes védeni a bőrt a nap káros sugaraitól, a sejteket pedig a szabad gyökök öregítő hatásától. Kutatások során kimutatták, hogy a mellrák elleni küzdelemben is segíthet, az LDL-koleszterin csökkentésében is hasznos lehet számunkra, de gyulladáscsökkentő képességekről is beszélhetünk vele kapcsolatban.

hirdetes


Érése során a paradicsom egyre több antioxidánst fog majd tartalmazni, de ezt ugyanakkor a hőkezelés is tudja majd fokozni benne.

 

Amennyiben érdekelnek a receptek is, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hevesy György

Hevesy György: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1943-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

János Vitéz

János Vitéz:  A János vitéz Petőfi Sándor 1844-ben írt elbeszélő költeménye. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!