hirdetes

Különleges József Attila feldolgozásokat mutatunk a költészet napja alkalmából

VN
Frissítve: 2024.04.11

Biztosan sokan tudják, hogy a magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. E napon kicsit minden a versekről, a kultúránk eme becses részéről szól, aminek egy igen jelen képviselője, az egyik legnagyobb magyar költő József Attila. Nincs olyan magyar, aki ne tudna idézni legnépszerűbb költeményeiből. Mi most különleges formában mutatjuk be ezeket.

Különleges József Attila feldolgozások

József Attila, irodalmunk egyik legnagyobbika

Irodalmunk egyik legnagyobbika született Ferencvárosban, sanyarú sors jutott neki, amiről sok költeménye árulkodik, remek írásokkal gazdagított minket, de sajnos tragikus halál jutott neki, méghozzá Balatonszárszón. De 32 esztendő alatt is mély nyomot hagyott az irodalomkönyvekben. 

„Minden, ami költészetünkben addig volt, beleolvadt József Attilába; minden, ami azóta van, vele kezdődik.”- Hegedűs Géza


József Attila az a költő, akinek életrajzát senkinek sem kell bemagolnia, elég csak elolvasni népszerű költeményeit, és a sorok közé rejtve minden lényegeset megtudhatunk róla. Sok kedvenc költőm van, de az egyik legrangosabb helyet mindenképpen József Attila bérli, hiszen egyszerű, mégis annyira sokat éreztető verseit nem lehet nem átérezni, és sokáig a szívünkbe zárni. Szerinem mindenkinek van tőle legalább egy kedvenc verse. Nem hiába éppen az ő születésnapja lett a magyar költészet napja. Apropó születésnap, ugye nem kell senkinek sem bemutatni….

hirdetes

Legendás mondat ebből az utolsó versszak:
 „Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!”

De valószínűleg a történetet is mindenki ismeri, ami miatt Horger Antal professzor eltanácsolta a tanári pályától. Zseniális alkotás! Ezt a verset zenés formában mutatjuk be, azaz egy részletet a József Attila musicelből.

hirdetes
 

Sokak kedvence a Mama című József Attila vers is, miben szintén őszinteséggel, egyszerűen, de sok-sok érzelemmel mutatja be életének egy kis darabkáját.

Szerelmes verseit sem lehet nem szeretni. A sok-sok alkotás közül mindenki megtalálhatja a lelkiállapotának az éppen legmegfelelőbbet. 

Jöjjön József Attila: Tedd a kezed verse.

Tedd a kezed
homlokomra,
mintha kezed
kezem volna.

Úgy őrizz, mint
ki gyilkolna,
mintha éltem
élted volna.

Úgy szeress, mint
ha jó volna,
mintha szívem
szíved volna.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rudas fürdő

Rudas fürdő: A Rudas gyógyfürdő Budapest egyik, a török hódoltság idejéből megmaradt... Tovább

Aradi vértanúk

Aradi vértanúk: Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!