hirdetes

Tanulságos és szívmelengető videó terjed a 102 éves Juliska néniről

SzSz

Az Erdővidék 100 arc videósorozatban több olyan ember életét is megismerhetjük testközelből, akik a mai napig maguk gondozzák földjeiket Erdély területén. 

Erdővidék videó: 102 éves Juliska néni

Az Erdővidék Facebook oldalán indított egy nagyon szerethető sorozatot, amelyben olyan magyar embereket mutatnak be, akik a mai napig Székelyföldön élnek, és dolgoznak. Az Erdővidék száz arca egy csodálatos videósorozat, amelyet az Emlékgyárral közreműködve hoztak létre. A filmekben idős emberekkel találkozhatunk, akik életükről mesélnek. Olyan információkat osztanak meg szokásaikról, náluk készült ételekről, arról, hogyan dolgoztak nap, mint nap állataikért. 

Juliska néni is egyike ezeknek az embereknek, aki mosolyogva és szívből mesél életéről. Kolumbán Juliska néni 102 évesen még a mai napig műveli otthon Bardocon saját kertjét, ahol számos zöldséget ültet és gondoz saját fogyasztására. Bardoc még magyar kézben volt, mikor Juliska néni született, és többször is visszaemlékszik, hogy azok voltak a legjobb idők, amikor még magyar föld volt a község. A videóban elmeséli életét, hogy mennyit dolgozott fiatalkorában, hetente 6-7 kenyeret sütött, hiszen nagy volt a család. Sokszor nehéz helyzetben voltak, mert alig volt mit enniük, de felnevelték 9 gyermeküket. Mindig hatalmas fazekakkal főzte az ételt a családnak, ami ugyan nagy energiát igényelt, de Juliska néni úgy fogalmaz, hogy “muszáj volt megcsinálni, és én megcsináltam”- mondja mosolyogva. 

hirdetes

A videó egyik lényeges pontja, hogy az asszony elmondja, mindig is pozitívan tekintett az életére, és várta, hogy igazságot csináljanak, azt azonban a mai napig nem tették meg. Ezt a mondatát Trianonra utalva mondja el, aztán felteszi a kérdést, hogy “Hol van a baj, hol van a hiba? Miért nem mennek az egyenes úton?”.  További kérdései és válaszai szintén erre vonatkoznak a videóban, amelynek a végén csak elmondja, hogy ő sem csapott be senkit, és amilye volt, annyi neki elég volt. 

hirdetes

A videó hatalmas tanulsága, hogy az emberek a mai világban túl sokat akarnak, nem foglalkoznak másokkal, mástól várják a csodát, a saját életük megmentése érdekében. Juliska néni egyszerű életszemlélete és az, hogy ennyi idősen is kicsattanó formában, mosolyogva mesél életéről nem csak szívmelengető, de hatalmas motiváció is lehetne a mai fialatoknak legfőképpen. Az ő tanácsai is arról szólnak, hogy fejlesszük magunkat, hiszen azt más nem tudja megtenni helyettünk. 

Fogadjuk meg hát Juliska néni tanácsát: szemléljük pozitívan a világot, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt másokért! 

“Bízni kell, s hinni kell, hogy az van. Az létezett és létezik!”

Forrás: Erdővidék Facebook oldal

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Koronázási jelvények

Koronázási jelvények: A koronázási jelvények az uralkodói hatalom szimbólumai. A magyar... Tovább

Radnóti Miklós

Radnóti Miklós: Radnóti Miklós magyar költő, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője,... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!