hirdetes

Amin régen néztük a tv: a legendás Junoszty tv! Ti még emlékeztek?

VN

Már követni sem tudom milyen csodafunkciókkal ellátott szuper tv-k jelenek meg a piacon. Amikor még utoljára néhány évvel ezelőtt elkaptam a fonalat azt hiszem a 3D, a hajlított képernyő, a realitást is meghazudtoló erősségű, és kontrasztú színek, valamint a virtuális valóság volt a terítéken. Nem tudom, hogy most mi megy műsoron éppen, de néhány évvel ezelőtt, mikor még a szocializmus napjait éltük, a junoszty tv volt a legdivatosabb, na meg persze az egyetlen is.

junoszty tv működése

Az orosz csoda a junoszty tv

Az orosz miniatürizálás csodája ez a masina, amit nem is olyan régen mindenki ide-oda tekert adást keresvén. Egy apró doboz, ami sem nem adott sztereó hangot, se tónusos színeket, se semmilyeneket, se 3D-t, se egyéb okos funkciókat, mégis szerettük. De komolyra fordítva a szót, a maga korában tényleg egy kimagasló darab volt, ami ötvözte az akkori legmodernebb technológiát, és a kor designjét. 

Ilyen volt a junoszty tv

„A gépezet szép és erősen formatervezett. A kezelőszerveket és csatlakozókat ügyesen szétszórták, a készülék minden oldalán lehet találni, főként azért, mert minden állítható. A színeket a piros ház képviseli, a képcső csak fekete-fehér.” -olvasható egy a tv-t bemutató oldalon. Tehát egy piros doboz csavarókkal, és antennákkal. Aki nem látott még ilyet, annak mutatnánk egy videót, egészen pontosan egy tv reklámot a tv-ről. Mondjuk ebben a reklámban nemcsak a legendás piros szerepel, hanem sárga, valamint fehér kiadásúval is találkozhatunk, nézzétek csak!

hirdetes

Hogyan működött a junoszty tv?

Bekapcsolás előtt hátul kell csatlakoztatni a tápellátást, majd az antennát kellett beállítani, ezután pedig a jobb oldalán található kapcsolóval bekapcsolni, itt lehetett a fényerőt is állítani. A hangot is jól be kellett állítani, állítólag mg fülhallgatót is lehetett a ketyeréhez csatlakoztatni, de én még soha senkit nem láttam így tvzni.  De ha bekapcsoltuk a készüléket, ami már önmagában nem csupán egy gomb megnyomása volt, mint manapság, akkor jött az igazi feketeleves: a csatorna választás. Szerencsére megkönnyítették a helyzetünket azzal, hogy nem volt sok csatorna, de még így is eltartott egy ideig ezekre ráhangolódni. Akkor megannyi bosszúságot okozott, most már biztos vagyok benne, hogy kedves emlék. Az antenna melletti sáv és az előlapi csatorna választó állt rendelkezésre, amit finoman kellett mozgatni. A kép finomítására megannyi állítgató volt egyébként. Persze könnyen előfordult, hogy aza adás közben a legizgalmasabb részeknél történt valami malőr, és kezdtek el megjelenni a hangyák a képernyőn, de akkor is, így szerettük! 

hirdetes
 

Forrás: Kép- Fortepan: képszám: KÉPSZÁM 112452, adományozó: Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mohácsi busójárás

Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje: hungarikumnbak számít. Félhivatalosan... Tovább

Folly Arborétum

A balatoni nyaralások egyik legkedveltebb kikapcsolódási központja a Folly Arborétum,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarság Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!