hirdetes

Kabos Gyula mindenidők legjobb magyar színésze volt!

Felejthetetlen ez és még sok más mondata ennek a nagyszerű magyar színésznek. Olyan sokan ismerik Kabos Gyulától ezt a mondatot “A hagymát is hagymával eszem!”, de mit lehet tudni Kabos Gyuláról? A cikkben megismerheted!

Kabos Gyula

A második magyar hangosfilmként készült 1931-ben, de máig az egyik legnépszerűbb vígjáték amiben elhangzik a mondat: A hagymát is hagymával eszem!. A Csortos-Kabos-Jávor tengely vitte sikerre, pedig a cseh producer először német színészekkel, Berlinben akarta eljátszani a történetet, de szerencsére Budapest olcsóbb volt.

Érdekesség, hogy minden jelenetet kétszer vettek fel. Egyet a németekkel, egyet a magyar színészekkel. A német változat feledésbe is merült, a hazai sikeres lett. De mi lett a rendezővel és 7 fontos szereplővel a forgatás után? Volt, akit a nyilasok öltek meg, más az emigrációban halt meg keserűen, de olyan is akadt, aki hamar szakított a filmiparral és 97 évesen hunyt el nem is olyan régen.

Kivel mi történt később?

A rendező: A filmet Székely István rendezte. Volt újságíró, kabarészerző, berlini tudósító, aztán élete második filmjeként megrendezte a Hyppolit a lakájt. Két évvel később, 34 évesen aztán feleségül vette a csinos fiatal színésznőt, Ágay Irént, aki szinte az összes későbbi filmjében szerepet kapott. Aztán 1938-ban a náci eszmék miatt az Egyesült Államokba költözött a pár. Székely kint is karriert csinált, Star Pictures néven hozott létre egy filmes céget. Ágay Irén tragikusan korán, 38 évesen halt meg a magas vérnyomása miatt, Székely viszont szép kort élt meg, 80 évesen távozott az élők sorából 1979-ben Kaliforniában.

hirdetes

Hyppolit a lakáj: Csortos Gyula alakította, tegyük hozzá zseniálisan. Kétszer házasodott és kétszer vált el, s nem mondott nemet a könnyűvérű nőcskékre sem. Aztán a II. világháború alatt előbb 1943-ban tüdőgyulladásban meghalt az egyetlen kislánya, rajta pedig eluralkodtak a súlyos cukorbetegség tünetei. 1945 júliusában kórházba került. Mivel itthon nem volt, külföldről akartak neki hozatni penicillin-injekciót, de nem érkezett meg időben. Augusztus elsején a Fasor-szanatóriumban halt meg.

hirdetes

Schneider Mátyás vállalkozó: Kabos Gyula kapta a szerepet, ő pedig lubickolt benne. Aztán minden megváltozott. A szélsőséges eszmék Budapestet is elérték. Kabos előbb a fiát, Istvánt juttatta ki Londonba, majd ő döntött úgy, hogy a feleségével kivándorolnak Amerikába, ám a sikerek elmaradtak. Kétségbeesésében még egy könyvet is írt, hátha abból megélhetnek. Öt centért árulta, dedikálva 1 dollárért. A szívét fájlalta, belebetegedett a mellőzöttségbe. A tragikus sorsú komédiás 1941. október 6-án halt meg mindössze 54 évesen.

Telka, Schneider lánya: A szerepet akkor 20 éves Fenyvessy Éva alakította. Habár ő is ismert lett, végül nem csinált nagy karriert, a továbbiakban csupán hét filmben szerepelt és 1945-től nem filmezett. Nem is olyan régen, 2009-ben halt meg Budapesten a 97 éves egykori színésznő.

Tóbiás: Szenes Ernő kapta a szerepet. A Budapest szerte elismert komikus később is sikert aratott, aztán 1945-ben, a nyilasterror idején mindössze 55 éves korában meggyilkolták.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Huba

Huba: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Huba az egyik közülük. Őt Anonymus... Tovább

A tradíció

A tradíció szó a latin tradere (átadni) igéből származik. Jelenthet bármilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!