hirdetes

Trabi, csíkos kempingszék, napernyők és színes sátrak- ilyen volt a Kádár-kori balatoni élet

VN, ZH

Nekünk a Balaton a Riviéra és a Balaton volt már jó néhány évvel, vagy inkább évtizeddel ezelőtt is. A Kádár-korban is nagyon népszerű üdülő paradicsom volt -amihez persze a propaganda is egy egészen kicsit hozzájárult-, csak akkoriban még kicsit másmilyen volt itt az élet. Nézzük is, hogy milyen!

Kádár-kori Balatoni kempingek

Népszerű hely volt a Balaton a Kádár-korban is

Népszerű volt, ha akartuk, ha nem. Turisták ezrei özönlöttek ide már akkor is, főleg a berlini fal felhúzása után. Ugyanis a Balaton nemcsak a hazaiak paradicsoma volt, nem csak a magyarok pihentek meg egy kicsit itt és aratták le az egész éves fáradhatatlan munka gyümölcsét, hanem a kettéválasztott német családok is itt találtak egymásra. A kelet- és nyugatnémet családok bevett találkozási pontjává vált a Balaton annak idején. Több százezren fordultak meg itt évente, hogy találkozzanak. Hamar észrevették, hogy óriási potenciálok vannak a Balatonban, így el is kezdték a régió fejlesztését. Az idegenforgalmi fejlesztések első fontos állomása a M7-es autópálya kiépítése volt. Lehet, hogy valaki még azokra az időkre is emlékszik, amikor a félig kész úton vasárnap csakis Budapest irányába volt szabad közlekedni. 

hirdetes

A diktatúra nyomai nem tűntek el

Bár a Balaton a jókedvről, az egyesülésről, a kikapcsolódásról és a felhőtlen szórakozásról szólt, ez nem teljesen egyezett mégsem a mai értelemben vett jókedvvel, kikapcsolódással és felhőtlen jókedvvel, hiszen mégis csak egy diktatúrában járunk időben, bármennyire is kezdte meg a puhulást a rendszer. Nem csak a magyar, de a német titkosszolgálat is egész szezonban a Balatonnál tanyázott, és árgus szemekkel figyelt. Voltak külön külföldieknek elkülönített kempingek is, ahol aktívan folyt a megfigyelés. 

hirdetes

Voltak alapkellékek a Kádár-korban

„Sok külföldi vendég nyaral a Balaton környékén, a nemzetközi campingek is megteltek csehszlovák, lengyel és német turistákkal. A csehszlovák Škoda Octaviák mellett az autóbusz is Škoda gyártmány. A magyar vendégeket a GAZ M-21 Volga személygépkocsi képviseli"-írta egy korabeli írás. Persze a Balaton partjáról a Trabant sem hiányozhatott, ahogyan az óriási sátrak, és a színes kempingszékek sem. Gázpalackon főttek a különböző finom fogások. A Pálma gumimatracok igazi korszakos jelképpé váltak, ahogyan a korabeli mobil rádiókészülékek is. Sátrak, lakókocsik, autók, motorok- valahogyan az összes kemping ezt a képet festette annak idején a Balaton partján.  A kempingek mellett a SOT üdülők kora volt ez, de a fényűző szállodák is ekkor kezdtek el épülni. 
 

Forrás: Kép: Fortepan / FŐFOTÓ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vénusz-barlang

Vénusz-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az ún.... Tovább

Regéci Vár

Regéci Vár: az egyik legszebb magyar vár volt valaha, manapság azonban még nem nyerte vissza a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!