hirdetes

Az úttörő mozgalom nagy alakja: ezért nem volt finom a Kajla Csoki

VN

Azok a régi szép idők….az úttörő mozgalom, a nyakkendők, a csokihoz és finomhoz köze sincs nugátszeletek, de ennek ellenére, vagy éppen emiatt boldog gyermekévek, fiatalkori élmények. Most az egyik nagy klasszikust, egy igazi legendás dolgot, a hivatalos nevén Kajla Nugátot és annak emlékeit fogjuk feleleveníteni, miközben keressük a kérdésre a választ: miért nem volt egy kicsit sem finom a Kajla Csoki?

Kajla Nugát hol kapható

A Kajla Csoki nem volt csoki

Mi volt a baj a Kajla Csokival? Hogy nem csoki volt! Ezenkívül semmi, de semmi probléma nem volt az úttörő mozgalom híres-neves figuráját felhasználó gyerekeknek szánt édességipari termékkel, ami a szocializmus idején volt kapható a boltokban. Egyébként is örülni kell neki, hogy egyáltalán kapható volt valami! Csokinak hívtuk ugyan, de valójában ez egy Kajla Nugát volt sokkal inkább, bár abból sem olyan igazi Nugát féle. Ki szerette rettenetes íze ellenére is?

Te szeretted a Kajla Nugátot?

Kajla az úttörőmozgalom nagy alakja

Na de ki volt az a Kajla, amit a Kajla Nugát is ábrázol? Kajla nem volt más, mint Dargay Attila egyik ismert rajzfigurájára, képregényhőse, ami elég nagy népszerűségnek örvendett. “Pajtás” ifjúsági magazinban a 60-as, 70-es években jelent meg több ízben, elég nagy hiba lett volna nem felhasználni, az akkori rendszer népszerűsítésére, hiszen tényleg mindenki imádta a bolondos figurát. Így lett hát kajlából egy vörös nyakkendős kutyus, aki az úttörő mozgalom jelképévé nőtte ki magát, hiszen ő volt az akkori kisdobosok és úttörők feltétlen jó barátja. Nemcsak rengeteg rendezvény népszerűsítése céljából felhasználva ábrázolták, hanem még egy citromos-rumos ízesítésű nugát reklámarca is lett. És helyben is vagyunk: a Kajla Nugátnál.

hirdetes

Mi az a Nugát?

Ha nem csoki volt a Kajla Csoki, hanem Kajla Nugát, akkor illik arról is lerántanunk a leplet, hogy mi is volt az a Nugát, annak idején a boltok polcain. A valódi nugát pörkölt mogyoró, mandula, dió, cukor és kakaóvaj elegye, amelyben ezek az anyagok finoman vannak elkeverve, azonban gondolom senkit nem lep meg, hogy Kajla Nugátnak, ahogyan annak idején a többi Nugátnak sem sok köze volt ehhez a szótár szerinti leirathoz. Ez inkább csak a nugátot is csak utánzó édességipari termék volt, aminek az összetétele egy egészen kicsit más volt. Persze a hiánygazdaságban honnan is vettünk volna pörköltmogyorót, mandulát vagy kakaóvajat, nem igaz? A Kajlaféle Nugát ezeket tartalmazta: pörkölt vagy az is lehet, hogy pörköletlen BARACKMAG, NAPRAFORGÓMAG, SZÓJABAB, földimogyoró, kesu, keményített zsiradék, cukor és egyéb mesterséges zamatosítók. Csodálkozunk hát, hogy a BÉV Budapesti Csokoládégyár mesterei nem tudtak még csak hasonlóan finom dolgokat sem előállítani barackmagból, mint a nyugati finomságok, amikből bizony nem sajnálták a kakaót?

hirdetes
 

Forrás: Kép: Fortepan / Faragó László

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szeptember

Szeptember: az év 9. hónapja, sokak szerint az év legszebb időszaka. Az ősz kezdete, a munka... Tovább

Vácrátóti arborétum

Vácrátóti arborétum: Budapesttől nem messze találjuk meg az ország legnagyobb botanikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Magyarország Magyarság Történelem