hirdetes

Fedezzük fel a csak „Magyar Toszkána"-ként emlegetett Káli-medencét!

VN, ZH

A Balaton északi partja mögött csodaszép vidéken sétáltathatjuk a túrabakancsainkat, ugyanis itt található -a sokak szerint Toszkánához hasonlító- minden bizonnyal hazánk egyik legvarázslatosabb vidéke a Káli-medence! Nézzük mit érdemes megnézni itt, azaz nézzük a Káli-medence legfontosabb látnivalóit!

A Káli-medence legszebb látnivalói

Pár szót a Káli-medencéről

A Káli-medence egy igazán idilli varázslatos vidék, amit nem sokan ismernek. Régies nevén a Kállai-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Zánkánál kezdődik és Balatonrendes illetve Ábrahámhegy közelében az Örsi-hegy határolja. Ha valami miatt, akkor a Káli-medence miatt mindenképpen érdemes kicsit a Balaton partjától messzebb is merészkedni, és a strandolás végeztével, felfedezőútra indulni. A Káli.medencét mi akkor fedeztük fel legelőször, amikor az ajkai Hotel Kristály-ban szálltunk meg, a személyzet ajánlotta nekünk ezt a mesés vidéket. Mi pedig a barátságos kiszolgálás, a jó megközelíthetőség, és persze a kényelem, komfort, és a sok szuper szolgáltatás miatt is ajánljuk nektek a szállodát, részletek róluk itt: wellness szálloda Balaton.

Na de nézzük is a Káli-medence legfőbb látnivalóit!

A Káli-medence legszebb látnivalói: Salföld

Az egyik legbájosabb település, amit valaha láttam, a Káli-medence kellős közepén.  Az erdő rejtélyes magányában megbúvó pálos monostor és apró majorságok fogadják az erre tévedőket a kacskaringós utakon. Tényleg egy mesés világ, amit egyszer mindenkinek látnia kell. Ráadásként a kőkúti pálos kolostor romját az egész Kárpát-medence legszebbjeként tartják nyilván. Csigák, kagylók elmeszesedett maradványai, mint titkos hieroglifák, mesélnek az erre tévedőknek. Sok olyan építménnyel találkozni, amik a néhai pannon tenger köveiből épültek.

hirdetes

A Káli-medence legszebb látnivalói: Szentbékkállai 

Ha a természet kincseinek a nyomába akarunk eredni, akkor Szentbékkálai felé érdemes tovább indulni. Izgalmas dolgokra lehet erre felé bukkanni, olyan érzés lehet, mintha egy hatalmas óriás játszóterére bukkantunk volna a település határában. Ugyanis itt található a kőtenger elnevezésű képződmény, ami a Pannon-tenger üledékéből felszínre került hatalmas, furcsa formájú hatalmas kövekből áll. 

A Káli-medence legszebb látnivalói: Kővágóörs

Illett volna ezzel a településsel kezdenünk a listát, ugyanis Kővágóörsöt a Káli-medence déli kapujaként is emlegetik. Amit itt járva nem szabad kihagyni az az emberi komédia szoborcsoport. Veszprémi Imre acélból és mészkőből készült szoborcsoportjának alakjai a Kővágóörs melletti Kornyi-tó partján állnak. a 2-3 méteres szobrok innen őrzik az egész Káli-medencét. Tipp: a lemenő nap fényében valami csodálatosan szép látványt nyújt.

hirdetes

A Káli-medence legszebb látnivalói: Ábrahámhegy

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található Ábrahámhegy. „Ábrahámhegy, ahol az ég és a föld összeér”-pontosan ilyen élmény nyújt  hely, ahol a Balaton-felvidék hegyei félkör alakban nyugatról és északról csodaszigetet hoznak létre. Ha már Toszkánát emlegettük, akkor itt sétálni pont olyan, mintha a Garda-tó környékén sétálnánk. 

A Káli-medence legszebb látnivalói: Hegyestű

Ha már hegyek, akkor ez az igazán különleges geológiai képződmény sem maradhat ki. A Káli-medence keleti peremén, Monoszló és Zánka között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén áll a maga 337 méteres magaságával. A Hegyestű egy vulkán kürtőjének maradványa, melyet az erózió preparált ki a környezetéből. Több millió év munkája látható ebben a páratlan csodában, ami tényleg lélegzetelállító látványt nyújt. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar történelmi zászlók

Magyar történelmi zászlók: A magyar történelmi zászlók csoportja 1985 óta része a magyar... Tovább

Cseszneki vár

 A cseszneki vár a Bakony hegységben, a Győr és Zirc közötti 82-es főút mellett,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!