hirdetes

A csodálatos kaliforniai üvegpart

VN

A világon annyi sok szép hely van, amik nemcsak simán szépek, hanem igazán különlegesek, már-már varázslatosak. Egy ilyen a kaliforniai üvegpart, azaz Glass Beach is. 

A kaliforniai üvegpart csodája

A kaliforniai üvegpart

A partszakasz különlegessége, hogy üveg kavicsok borítják, nevét is innen kapta. Az üvegpart, azaz a Glass Beach egy a tengerben legömbölyített üvegkavicsokkal borított partszakasz a Csendes-óceán partján, az USA Kalifornia államában, ami nagyon népszerű a turisták körében, nem véletlenül. Az egyik legszebb ilyen part Fort Bragg város közelében, a MacKerricher Nemzeti Parkban található. Az üvegpart mára már védett terület, ugyanis az erre járó turisták nem ritkán szerették zsebre tenni a legszebb darabokat, amiket találtak, így az üvegkavicsok rohamosan fogyni kezdtek. A csodaszép partszakasz teljes eltűnését megelőzve, már szabályozták a dolgot, védetté nyilvánították a partszakaszt, és már tilos kavicsokat hazavinni.

hirdetes

Hogyan alakult ki az üvegpart?

Egyedülálló hely, egyedülálló jelenség, de vajon hogyan alakulhatott ki? Meglepő története van ennek a csodaszép helynek, szó szerint szemétből születtek a kincsek. Fort Bragg lakosai ugyanis a 20. század elején a parti sziklákon túl, az árapályzónában rakták le a háztartási szemetet, és ebből alakult ki a mai üvegpart. Hogy csökkentsék a szemét térfogatát, időnként felgyújtották azt. A parti kavicsréteg üvegekből, kiselejtezett háztartási gépekből és a roncsautók üvegeiből keletkezett. A hullámverés a városi hulladékot csiszolta kavicsokká. Az eldobott üvegek kis, sima, színes csecsebecsékké alakultak; ma ezek a kavicsok borítják a tengerpartot. Harminc év alatt a víz összezúzta, lekerekítette a rengeteg színes üvegcserepet, és színpompás, csillogó-villogó üvegkavicsos strandszakaszt varázsolt belőlük. A természet kijavította az emberi hibát! 1967-ben a területet lezárták; azóta nem hordanak oda szemetet, és a keletkezett károkat igyekeztek felszámolni. 2003-ban, a tisztítás befejezését követően a Kaliforniai Nemzeti Parkhoz került, a MacKerricher Nemzeti Park részeként.

hirdetes

Bár most utazni nem tudunk, még ilyen csodaszép helyekre sem, azért a bakancslistánkat bővíthetjük! Egy kis kedvcsináló gyanánt gyűjtöttünk is nektek néhány tényleg varázslatos képet a varázslatos a kaliforniai üvegpartról. Kattintsatok a képre, lapozzatok és gyönyörködjetek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puskin mozi

Puskin mozi: A mai Puskin elődje a Magyar Világ kávéház volt. 1926-tól a Mezőgazdasági... Tovább

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor: az egyik leghíresebb és legismertebb magyar költőnek számít mind a mai napig,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Utazás