hirdetes

Kalocsa, a paprika városa

LK

Kalocsa nevének hallatán sokaknak a hímzés vagy a paprika jut eszébe. Ez nem meglepő, hiszen a városban minden évben megrendezik a népszerű Kalocsai Paprikafesztivált, és tény, hogy az ország egyik legszebb hímzéséért is az itteni hagyományok felelősek. Kalocsa városa azonban sokkal több egy paprikatermelő településnél.

Ismerd meg te is egy kicsit jobban Kalocsát!

A Dunától nem messze, annak keleti oldalán fekvő Kalocsa nagyjából 140 kilométerre délre fekszik Budapesttől. A város a magyar puszta egyik ékessége, ráadásul mivel az ország egyik érseksége, így egy ehhez méltó templommal (Nagyboldogasszony-főszékesegyház) is rendelkezik.

A Dunán végigutazó sétahajók gyakran állnak meg egy kalocsai körutazás erejéig, ahol az érdeklődők többek között felfedezhetik a Népművészeti Tájházat és megtekinthetik a pusztai lovasbemutatót is. A paprika szerelmesei természetesen nem hagyhatják ki a helyi Paprika Múzeumot.

Kalocsa történelme több mint egy évezredre nyúlik vissza. Az itteni érsekséget még maga Szent István alapította 1001-ben, egy évtizeddel később pedig elkészült a város első temploma is.

hirdetes

A főszékesegyház belülről

A Nagyboldogasszony-főszékesegyház 1735 és 1774 között épült és 1738-ban szentelték fel. Belső designját barokk stíluselemek díszítik. A hatalmas, méltóságteljes orgona látványos kontrasztot képez a templom tiszta, világos falaival.

A templomba érkező túravezetők általában hagynak időt azoknak, akik szeretnének egy kicsit lepihenni a szentély előtti padokon, hogy igazán átérezhessék az épület hangulatát, és megcsodálhassák a látványos belső építészetet.

Ismerd meg te is egy kicsit jobban Kalocsát!

A Népművészeti Tájház

A helyi Népművészeti Tájházban mindent megtalálunk, ami Kalocsát Kalocsává teszi – hímzések, jellegzetesen hagyományos stílusban épült épületek, és persze az elmaradhatatlan paprikák is megjelennek a tájház területén.

hirdetes

Az ablakok elé kiakasztott paprikák mennyisége egyértelműen mutatja, hogy Kalocsa számára nem csupán mezőgazdasági, de kulturális értékeket is képviselnek ezek a népszerű fűszernövények.

A paprika és a népművészeti motívumok igazán harmonikus összhatást képeznek ezekben a díszesen berendezett házakban. Manapság már Magyarországon sem sok helyen találkozhatunk ilyen csinos kemencékkel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Lahner György

Lahner György: Lahner honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A Túróc megyei Necpálon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!