hirdetes

Eladták a Rubik-kockát, kanadai lesz a Rubik-kocka

Noémi Vida

A legendás Rubik-kocka, amit azt hiszem nincsen olyan magyar ember, ki egyszer ne tekert volna meg. Persze a legtöbben többet is csavargattuk próbálva megfejteni a logikáját, kirakni a színeket -na már csak egy hiányzik, de nem jó az egés- azt hiszem mindenki érti miről beszélek. A zseniális Rubik Ernő zseniális találmánya, mindannyiunk nagy kedvence a mai nappal elkelt, egy kanadai cég fogja tovább tulajdonolni a jogokat.

Eladták a Rubik-kockát

Eladták a Rubik-kockát

Ha bemegyünk egy játék bolta, és leemeljük a logikai játékok sorából a Rubik-kockát, megnézzük rajta az árcédulát, azt láthatjuk, hogy egy kisebb vagyont elkérnek egyetlen Rubik-kockáért is, vajon mennyibe kerülhet az összes? 50 millió dollárt! Micsoda? Ilyen nagy számokkal dobálózni, csak a Hollywoodi filmekben szoktak! Átszámítva 15 milliárd forintot kap Rubik Ernő a Spin Master nevű kanadai játékgyártó cégtől. Az ügylet január 4-én zárul le. Az 1994-es alapítású Spin Master a játékipar egyik legnagyobb szereplője; tavaly 1,58 milliárd dollár bevételt termelt. A kanadai cég gyakorlatilag folyamatosan vásárol fel a Rubik-kockához hasonló játékokat. Rubik Ernő így nyilatkozott az üzletről: „beteljesíti álmomat, hogy játékok által neveljünk értelmes jövő nemzedékeket…. Engem is teljesen meglep a tény, hogy ennyi évtized példátlan technológiai fejlődése után egy ilyen egyszerű játék ilyen hihetetlenül népszerű maradt.”

hirdetes

A Rubik-kockáról

„A Rubik-kocka egy ikonikus logikai játék, amely már több mint 40 éve része a popkultúrának és teljesen meghódította a rajongóit” írta a cég a közleményében. De mi is az a Rubik-kocka? Igazán bemutatni azt hiszem senkinek sem kell, de azért írnék róla egy-két dolgot. Az akkoriban egyetemi tanársegédként dolgozó ifjabbik Rubik Ernő 1974-ben, oktatási segédeszközként találta fel a ezt a játékot, amelynek a bűvös kocka nevet adta, innen indul világhódító útjára a Rubik-kocka. „Ez a tenyérben elférő, gondolkodva szórakoztató csoda megmozgatja mindenki fantáziáját. Az apró, finom recsegéssel kísért gyors mozdulatokkal rendet lehet tenni a káoszból, majd újra összekeverni mindent.”- írja a hungaruikumok lapja.

Érdekes számok a Rubik-kockával kapcsolatban

hirdetes

•    1980-ban csak Magyarországon 1 millió darab Rubik-kocka fogyott el a boltok polcairól
•    A kocka variációs lehetőségeinek száma (8! × 38−1) × (12! × 212−1) / 2 = 43 252 003 274 489 856 000 vagy másképp: 4,3×1019 (azaz kimondva: negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer)
•    1980-ban Angliában a Toy of the Year (Az év játéka) díjat nyerte el
•    a 40. évfordulót interaktív kiállítással ünnepelte a New York-i Liberty Science Centerben
•    2012-ben magyar világcsúcs született a 2012-es Európa Rubik-kocka bajnokságon, ahol Endrey Marcell a 3×3×3 vakon kirakás kategóriában 26,36 másodperc alatt rakta ki a kockát.
•    Nemcsak emberek, hanem robotokba épített algoritmusok ispróbálják minél hamarabb kirakni a Rubik-kockát. A jelenleg ismert leggyorsabb szerkezet 0,637 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Koller Galéria

A Koller Galéria Magyarország legrégebben folyamatosan működő magángalériája, melyet... Tovább

Eötvös Loránd

Eötvös Loránd: Báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston magyar fizikus, politikus,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!