hirdetes

A régi karácsony nélkülözhetetlen eleme, a fiataloknak is tudniuk kell, milyen volt a falusi disznóvágás!

VN

Ha nagymamámmal beszélgetek, valahogy mindig azzal zárjuk, hogy semmi értelme sincsen összehasonlítani a régi dolgokat a mostaniakkal, mert annyira mások, persze azt is hozzáteszi ilyenkor, hogy egyik sem jobb, mint a másik, de tudom, hogy a szíve mélyén ő is a kevesebb ajándékkal megrakott karácsonyfára, és a disznóvágás utáni finom falatokra vágyik, noha ezzel sokkal több a teendő, mint a boltban tologatni a bevásárlókocsit. Régen egy karácsonyi időszak sem telhetett el disznóvágás nélkül! Nálatok sem?

Hagyományos karácsonyi disznóvágás

A disznóvágás, mint szép hagyomány, vagy brutális gyilkoság?

Megosztó témához nyúltunk. Tudjuk. A mai világban hódít a veganizmus, a vegánság, sokan azt gondolják, hogy állatieredetű termékeket, húst, tejt, tojást enni brutális állatkínzás, kizsákmányolás, azonban őseinknek nem nagyon jutott eszébe válogatni. Nagyszüleink örültek, ha olyan finomságok kerülnek az asztalra, mint a hurka, kolbász, vagy a disznóvágásból születette egyéb finomság, tepertő, füstölt hús, és az a mennyei lilahagymás zsíros kenyér…. Régen szinte minden háznál volt disznóól, és benne 2-3 disznó. Ma már a henteshez járunk inkább, vagy bevásárlóközpontokban szerezzük be a karácsonyi asztalra valót is. Hiába az éles vita, annak idején a disznóvágás egy olyan program volt, ami megmozgatott mindenkit, összegyűlt a család, baráti kör, és mindenki segített, ahol csak tudott.

Mit gondolsz a hagyományos falusi disznóvágásról?

 

Falusi disznóvágás karácsony előtt

Régen biztosan finom falatok kerültek a karácsonyi asztala, a töltött káposztába friss, otthon feldolgozott hús került. A disznó felhízlalásának végét, a disznóvágást ugyanis rendszerint a karácsony előtti időszakra tették, disznóölő Szent András napjától (november 30) kezdődtek meg a vágások. Az időpont kiválasztásának a karácsonynál jóval praktikusabb volt az oka: a hideg idő segített a hús tárolásában, a romlékonyhús feldolgozása ilyenkor volt a legegyszerűbb. Ti emlékeztek még milyen volt gyerekként a disznóvágás?

hirdetes

Ilyen volt a disznóvágás

Hajnali kelés, a hidegben didergés, a hóban toporgás, megannyi felelősség és feladat, a finom falatokra várakozás, a kolbász töltés vagy a malac visítása? Nektek mi maradt meg a karácsony előtti disznóvágásból? A Facebook oldalunkon ilyen emlékeket elevenítettek fel olvasóink! 

„Minden karácsony előtt nekem is eszembe jutnak a régi disznóvágások, ahol ott volt az egész család. Mindenkinek megvolt a feladata, én évekig a tepertősütést csináltam. A gyerekek nagy élvezettel gyúrták, keverték a hurka és kolbásztölteléket. Egesznapos kemény munka volt a feldolgozás, ahol édesapám volt a "karmester" irányította a jó népet. Jó hangulatban dolgoztunk, egy kis házipállinka és borocska is hozzájárult ehhez. Este amikor már minden készen volt leültünk a disznótoros vacsorához, borozgattunk, és jókat beszélgettünk. Nagyon hiányzik mindez, és nagyon hiányoznak a család égi mezőkön pihenő tagjai is.”
hirdetes
 
„Egy család szinte egész éves hús mennyisége volt két hízott disznó....hurka, kolbász, disznósajt, sonka, szalonna, sült oldalas a nagy bendőbe zsírba eltéve még nyáron is egy kertből szedett zöldféléből főzelék mellé isteni finom volt...”
 
„Fiatalabb koromban, ami nem mostanában volt mi is vágtunk disznót, egy évben általában kettőt. Ezek az állatok nem táppal voltak etetve, / akkor még nem is ismerték a tápot / hanem természetes takarmánnyal. Összehasonlíthatatlanul jobb volt a hús és a húskészítmények íze annál, mint amit mostanában lehet kapni. Amikor mindennel végeztek, jöttek este Apám barátai és a rokonok vacsorára. Ezeknek a vacsoráknak a jó hangulata még most is él bennem.”
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Király fürdő

Király fürdő: Budapest egyik kedvelt fürdőjéről van szó esetében.A Király gyógyfürdő... Tovább

Nagypéntek

Nagypéntek: A nagypéntek a keresztény kultúrában a húsvét előtti péntek. Ez a húsvét... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gasztronómia Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Történelem
X
Kövess minket facebookon!