hirdetes

A legjobb hagyományos karácsonyi süti receptek

Sz.F.

Nem sokszor mondok ilyet, de most megteszem. Csaljunk egy kicsit! Persze, oda kell figyelnünk egész évben arra, hogy mit és mennyit eszünk, de a Karácsony akkor is más. Karácsonykor én személy szerint nem fogom azt nézni, hogy mit eszek, a családommal szeretnék lenni és ünnepelni szeretnék és nem várom el anyukámtól sem, hogy azt egyen, amit nekem szabad. Szóval csalni fogok, és most meg is mutatom nektek, hogy mely sütemények a kedvenceim!

Karácsonyi sütik - Kósold meg a legjobb karácsonyi sütiket

Melyik a kedvenc karácsonyi sütid?

A legeslegfinomabb karácsonyi süti! – Bejgli (csak is a diós, de azért a mákos sem rossz)

 

Hozzávalók 4 rúdhoz

Tészta:  3 dl tejföl, 4 tojás, 4 evőkanál cukor, só, élesztő, 90 dkg liszt, 20 dkg sertészsír

Máktöltelék (2 rúd): 40 dkg darált mák, 20 dkg cukor, fahéj, mazsola, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl víz.

 

Diótöltelék (2 rúd): 50 dkg dió, 20 dkg cukor, mazsola, fél citrom reszelt héja, 2 dl víz.

Elkészítése

Először készítsük el a töltelékeket, daráljuk le a mákot és a diót, külön-külön rakjuk egy tálba, majd adjuk hozzá mind a kettőhöz a citromhéjat és a vaníliás cukrot, a mákhoz a fahéjat is. Ezután forraljuk fel a vizet a cukorral és a mazsolával, miután felolvadt a cukor, öntsük hozzá a mákhoz és a dióhoz is. Keverjük össze és várjuk meg, míg kihűl, addig pedig készítsük el a tésztát!

Keverjük össze a zsírt, a tojásokat, a cukrot és a sót, morzsoljuk bele az élesztőt, majd gyúrjuk jó alaposan össze. A végén osszuk 4 részre és nyújtsuk ki, ezután kettőbe mehet a dió, kettőbe a mák. A széleit hajtsuk középre, a másik oldalát pedig tekerjük meg és mehet a tepsibe, a tetejét kenjünk meg tojással, az oldalát és a tetejét pedig szurkáljuk meg villával! 

hirdetes

A legősibb karácsonyi süti! - Zserbó

Hozzávalók: 40-50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 evőkanál olaj, tortabevonó, csipet sütőpor, csipet só, lekvár (barack a legjobb)

hirdetes

Elkészítés

Fontos, hogy Karácsony előtt pár nappal készítsük el, mivel akkor érnek össze majd tökéletesen az ízek! Első lépésként keverjük a lisztbe a sütőport és a vajat, langyosítsuk meg a tejet, rakjunk bele egy kis cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. Keverjük a tojást és a porcukrot a liszthez, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat. Gyúrjuk össze alaposan, majd osszuk három egyenlő részre, és nyújtsuk ki a tepsi méretére.

Rakjuk az első lapot a tepsibe, kenjük meg a lekvárral, szórjunk rá porcukorral kevert diót, majd jöhet a második lap, kenjük meg ezt is s ugyanúgy. Végül jöhet a harmadik tésztalap is, rakjuk rá ezt is, majd fedjük le és hagyjuk kelni egy órát. Ezután süssük készre nagyjából 40-45 perc alatt, a végén tortabevonóval kenjük be a tetejét. A következő oldalon jön a kedvencem!

A kedvenc karácsonyi sütim! - Linzer

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10-15 dkg porcukor, egy csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja, só, 25-30 dkg sütőmargarin, 1 tojás sárgája, keményebb lekvár az összeillesztéshez, linzer kiszúró.

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a citrom reszelt héját, majd morzsoljuk bele a margarint is. Ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját és keverjük össze jó alaposan. Ha elkészültünk, akkor csomagoljuk be fóliába a cipót és rakjuk be a hűtőbe nagyjából egy órára.

Miután letelt az idő, vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk vékonyra egy lisztezett deszkán. Linzerkiszúró segítségével szaggassuk a tésztát, majd helyezzük sütőpapírral ellátott tepsibe és süssük közepes hőfokon nagyjából negyed órán keresztül, a végén pedig ragasszuk össze őket lekvárral. A tetejére szórhatunk simán porcukrot is, vagy pedig apróra vágott dió és cukor keverékét.

Mégtöbb ínycsiklandó karácsonyi sütemény recept a galériában! A képek mellet találhatjátok a receptek linkjeit, egyszerűen csak kattintsatok!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bolhási-víznyelőbarlang

Bolhási-víznyelőbarlang: A Jávorkúttól északkeletre található a Bolhási-víznyelőbarlang.... Tovább

A törkölypálinka

A törkölypálinka: Hungarikum. A törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett szőlő... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!