hirdetes

Karikó Katalin kapja meg orvosi Nobel-díjat

VN

Micsoda öröm, micsoda büszkeség! Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. Ha te is büszke vagy, oszd meg a hírt másokkal is! Szerkesztőségünk innen is gratulál a két tudósnak! 

Karikó Katalin kapja meg orvosi Nobel-díjat

Nobel-díjas Karikó Katalin

Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. A kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Ki is Karikó Katalin?

Sokan jogosan tartják a világ megmentősének. A koronavírus járványban nagyon sok barátot, ismerőst, és ismeretlent veszítettünk el. Hiába mondja bárki, hogy a vírus nem létezett, a járvány egy mondvacsinált baromság, a koronavírus még mindig köztünk él, habár kicsit megszelídült. Karikó Katalin ebben a világjárványban villantott nagyot, és segített több ezer, millió embernek találmányával. Karikó Katalin egy magyar származású biokémikus és genetikus, aki rendkívül fontos szerepet játszott az mRNA alapú vakcinák fejlesztésében, különösen a COVID-19 elleni vakcinák kifejlesztésében. Ő az mRNA kutatás egyik elismert szakértője, és évtizedekig dolgozott azon, hogy az emberi szervezet által termelt mRNA segítségével terápiákat fejlesszen ki különböző betegségek kezelésére.

hirdetes

Karikó Katalinék koronavírus elleni találmánya

A neve azonban igazán globálisan ismertté vált 2020-ban, amikor a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina fejlesztésének kulcsfontosságú kutatójaként a vakcinák világszerte elterjedtek. Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman a kutatás során meghaladta azokat a technológiai akadályokat, amelyek a mRNA alapú vakcinák kifejlesztését korábban hátráltatták. Az általuk kidolgozott technológia lehetővé tette a gyors és hatékony vakcinák előállítását, amelyek segítettek a COVID-19 járvány elleni küzdelemben.

hirdetes

Magyar Nobel-díjasaink

  • Szent-Györgyi Albert: (1893, Budapest – 1986, Woods Hole, USA). Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj, a díjazás éve: 1937. Indoklás: „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. Az országot 1947 végén hagyta el.
  • Kertész Imre (1929, Budapest – 2016, Budapest). Irodalmi Nobel-díj, a díjazás éve: 2002. Indoklás: „írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”. Kertész Imre Németországban (Berlin) élt, és itt helyezte el életművének kéziratait

Rajtuk kívül több olyan Nobel-díjas is van, akik Magyarországon születettek, az emigrációban lettek díjazottak: Lénárd Fülöp, Békésy György, Gábor Dénes, Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György, Herskó Ferenc, Hevesi György. Minden elismerésünk!

Forrás: Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Keleti Ágnes

Keleti Ágnes: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Keleti Ágnes az egyik... Tovább

Diósgyőri vár

Diósgyőri vár: A diósgyőri vár egy középkori vár a történelmi Diósgyőr városában... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország