hirdetes

Nagyszabású Világpremier karácsonykor a tv-ben: A Kárpát Rapszódia világpremierje a mezzo tv-ben

VN

A MEZZO TV karácsonyi ünnepi műsorán Keller András és Concerto Budapest új, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje, a Kárpát Rapszódia világpremierje.

Kárpát Rapszódia világpremierje a tv-ben

Világpremier, amit neked is meg kell nézned

Az egész estés fekete-fehér koncertfilm amely a Concerto Budapest, Keller András, Homoky Gábor és az Old Sounds, valamint Snétberger Ferenc, Roby Lakatos közös koncertjéből készült, december 19-én debütál a MEZZO TV-n és december 22-től a  karácsonyi ünnepek alatt öt napon át  hazai internetes hírportálon is megtekintheti a magyar közönség. 

A zenekar korábbi, szintén a MEZZO TV-n bemutatott, Szabó Stein Imre által rendezett, Keller András, Gidon Kremer, Kremerata Baltica és Concerto Budapest főszereplésével készült koncertfilmje 2020-ban elnyerte a rendkívül rangos Nemzetközi Velencei TV Fesztivál legjobb Előadó művészeti filmnek járó (Szárnyas) Arany Oroszlán díját. 
 

A Filmről 

Keller András és Homoky Gábor  egy olyan különleges zenei világot álmodott meg , ahol egyszerre jelenik meg a klasszikus szimfonikus - és a világzene, miközben mindkét műfaj teljes fényében tündököl és különleges egységbe forr össze. Roby Lakatos hegedűvirtuóz és Snétberger Ferenc gitárművész saját műveikkel szervesen kapcsolódnak ehhez a zenei világhoz. A "Kárpát Rapszódia" a Concerto Budapest első crossover produkciója, melyben a komplex zenei anyagot  is  maximális klasszikus igényességgel közelíti meg. A szólisták és a zenekar különleges kombinációkban történő játékával kialakuló zenefolyam, amellett, hogy az újdonság erejével hat, egyszerre kikapcsol és a mélybe vezet. A színes, különleges, 12 műből álló műsorban a magyar - magyar cigány és román, spanyol eredetű zenék eljutnak egészen a jazz és a rock and roll világáig. Brahms, Enescu, Liszt, Sarasate, Bihari, Boulanger, Snétberger, Roby Lakatos szerzemények, Homoky Gábor különleges Elvis átiratai, Cséki Kálmán hangszerelései külön zenei egységek, mégis egymásból természetesen következő zene és kép folyamban egyesülnek.

hirdetes

Ízig-vérig Kárpát-medencei produkció

Az igazi Kárpát-medencei zenei atmoszférát szélesvásznú, fekete-fehér, a Jazz korszak "bárhangulatát", vagy épp a '60-as évek füstös pesti presszó hangulatát idéző filmnyelvre fordítja Szabó Stein Imre rendezése. A hosszan kitartott, nyugodt képek sűrű filmes közelikkel váltakozó ritmusa kísérletet tesz egy ősi, erőteljes és mégis nyugtalanítóan új világ kirajzolására. A pandémia 3. hulláma alatt, közönség nélkül a Budapesti Olasz Intézet retró-reneszánsz jellegű termében forgatott film közönségtől magukra hagyott hősei maguk a zenészek, és a filmes- televíziós stáb, akik időnként egy villanásra szintén feltűnnek egy-egy szokatlan kamera beállításban. Keller András vezénylése megteremti azt az egységes és távolságtartó dikciót, amely engedi és hagyja, hogy a film nézője maga merüljön el ebben a zenei világban. A felvételeken 40 fős forgató stáb és 90 zenész vett részt.

Művészek a legjavából

A koncert állandó főszereplője a Concerto Budapest zenészei mellett a Homoky Old Sounds együttes (Homoky Gábor, Cséki Kálmán, Németh Oszkár, Dráfi Kálmán, Rácz László, amelynek tagjai  korábban a Roby Lakatos Ensemble zenészei voltak. Az együttest Homoky Gábor alapította - aki a Concerto Budapest tagja és szólistája és a Keller Quartet tagja - sokoldalú muzsikus, aki hegedül, elektromos brácsán gitározik és Elvis-t énekel a filmben. A filmben közreműködik Sárközi Xénia operaénekes, a Magyar Állami Operaház fiatal szólistája. Snétberger Ferenc és Roby Lakatos játéka revelatív, a film zenei kontextusának tartópillérei. A zenekari átiratokat és hangszerelést Cséki Kálmán készítette.

hirdetes

Szabó Stein Imre rendező közvetlen alkotótársai Komlós András TV rendező és Tóth Ibolya zenei rendező, Géczy Dávid kreatív producer, Hartung Dávid vezető operatőr, Lecza Attila vágó, Vajda László fővilágosító, Lakatos Gergely hangmérnök. A film executive producere Szabó Stein Imre, és Dr. Edvi Péter, valamint Keller Annie, producere Czutor György, TV-s co-producere Lakatos Gergely. A Kárpát Rapszódia csúsztatott élő internetes streamben kerül közvetítésre Magyarországon az Index.hu címlapján december 22-én, a nemzetközi televíziós bemutató a MEZZO TV-n december 19-én. 14.00 -kor lesz. A MEZZO december 21-én és 28-án főműsor időben is vetíti a Kárpát Rapszódiát és három évig tartja műsorán. 

Olvasd el az alkotók megható nyilatkozatait a következő oldalra lapozva, sőt egy izgalmas képgaléria segítségével egy kicsikét a készítés izgalmas titkaiba is belepillanthatsz!

Forrás: Fotók: Marjai Judit

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hősök tere

Hősök tere: Budapest legnagyobb és legszebb tere, melyet miden évszakban turisták hada száll... Tovább

Tisza-tó

Az ország harmadik legnagyobb tava. Nem annyira mély, sok helyen lápos. Nagy része a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!