hirdetes

Itt az igazság a KATÁ-ról

ZH

Várhatóan jelentősen lecsökken a jelenlegi 450 ezresre becsült katás adózói kör a katatörvény módosításával, így csupán pár hetük marad átgondolni, hogyan szervezik át vállalkozói életüket.

KATA adózás

Minden amit tudnod kell a KATA változásáról

 A kisadózók tételes adóját, a katát 2013-ban vezette be a kormány, ezzel létrehozva egy nemzetközi összehasonlításban is viszonylag alacsony adóterheléssel és kevés adminisztrációval járó népszerű adózási formát, hiszen 12 millió forintig csak 300 ezer forint adóteherrel megúszta a dolgot. Így persze már lehetett rá számítani, hogy a kormány ezen változtatni fog. A parlament a katatörvényt sürgősségi eljárás keretében már kedden meg is szavazta.

Mit tesznek a vállalkozók?


Jelenleg 3 jelentősebb opciót vehetünk számításba:


-    Akik eddig kizárólag a lakosság felé szolgáltattak, valószínűleg maradnak is így, nekik most különösebb dolguk nincs, azt leszámítva, hogy a jövőben csak és kizárólag főállású katás vállalkozóként tevékenykedhetnek 18 millió összeghatárig.


-    A vegyesen számlázók számára nyílik egy kis mozgástér: vagy megtartják katás vállalkozásukat, amellyel továbbra is ugyanúgy kiszolgálják a lakossági ügyfeleket, vagy ha a céges megrendeléseiket sem szeretnék elengedni, akkor ehhez nagy eséllyel más cégformát és ott az egyszerűsített átalányadózást kell választaniuk.

hirdetes


-    Aki pedig eddig kizárólag vállalati ügyfeleket szolgált ki katásként, annak szintén az egyszerűsített átalányadózás lehet a járható út, ami viszont sok függvénye, hogy mekkora adóterheléssel kell számolni, például: a havi bevétel nagyságától, nyugdíj, főállás, vagy mellékállástól, és magától a tevékenységtől is.

A legtöbb tevékenység esetében egy 40 százalékos költséghányadot lehet majd alkalmazni és az árbevételre jutó összesített adóteher 20 és 26 százalék között lesz, de alacsonyabb havi számlaösszegek esetében az adóteher ennél kedvezőbb is lehet, és olyan extrém esetekben, mikor például havi 150 ezer forint a számla, akkor csak 1 százalék körüli iparűzési adót kell majd megfizetni. Ha mindent egybevetünk, akkor valószínűleg a fizetendő közteher többe fog kerülni, mint a katás havi 50 ezer forint.

Mi fog ezzel változni?


Csak az maradhat katás vállalkozó, aki kizárólag magánszemélyeknek és őstermelőknek értékesít terméket, valamint nyújt szolgáltatást, illetve kivételt képeznek a taxisok, ők maradhatnak KATÁ-sok.
A bt.-k katás adózási lehetősége is megszűnik és csak az lehet mostantól katás, aki főállású egyéni vállalkozó, így másodállásban más cégformát kell választanunk.

hirdetes


A legnagyobb teher azokat súlytja, akik eddig zömmel cégeknek számláztak, valamint ügyfelek, megrendelőik közt egyaránt vannak/voltak lakossági ügyfelek és vállalatok, egyéb szervezetek is.


Eddig katásként legfeljebb 12 millió forint bevételig lehetett számlázni áfamentesen, erről nem esik szó a törvénytervezetben, hogy ez változni fog-e. Viszont évi 18 millió forint bevételig lehet katásként adózni. Amennyiben a katás bevétel mégis meghaladja ezt az összeget, akkor jön a 40 százalékos különadó, kivéve ha 3 millió forint felett számláz a partner.

Mikortól él az új KATA törvény?


2022. szeptember elsejétől!

Hogyan nőnek a közterhek?


Eddig havonta 50 ezer forintos adó ugyanúgy marad azok számára, akik maradnak ebben a formában, és számukra a társadalombiztosítási alapjuk is változatlanul 108 ezer forint lesz, ami alapján a  nyugdíjat is számolják, valamint az a lehetőség is megszűnik, hogy 75 ezres befizetés esetén magasabb járulékalapot kaphassunk.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Ausztria

Ausztria nyugati szomszédunk, a sógoraink. Közös rokonságunk Ferenc okán merülhet fel.... Tovább

Sziget fesztivál

Sziget fesztivál:  Az ország első számú kulturális idegenforgalmi eseménye. A Sziget... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld