hirdetes

Luxus lesz a reggeli kávézás?

ZH

A reggeli kávézás sok ember számára a reggeli rutin már-már elmaradhatatlan része, mások pedig csak élvezetből fogyasztják. A kávéhoz egyébként is számos tevékenységet köthetünk az életünkben, nem csak a reggeleket könnyíti meg, de kávézókban randizunk, az ügyfeleket is kávéval kínáljuk meg és egy-egy kávé mellett beszéljük az élet nagy dolgait is. Azonban vigyáznunk kell a kávé értékére, mert ha így haladunk, hamarosan olyan luxuscikké válik, amiből csak a leggazdagabbak vehetik ki részüket.

kávé mint luxuscikk

A kávé értékessége


Mint mindannyian tudjuk, a Földön kezdjük kiüríteni a véges energiaforrásainkat, és nincs ez másképp az éléskamránk utántöltésével sem, ugyanis képtelen lépést tartani az emberiség magas igényeivel. A kávé szempontjából különösen érdekes a helyzet, ugyanis, ha jobban megfigyeljük, észre vehetjük, hogy már nem csak a kávézók, de már egyes áruházak is, sőt még divat- és ruhamárkák is piacra dobnak egy saját márkás kávét. Miért is rossz ez? Ugyanis a fogyasztók száma egyre csak növekszik, a kávétermény pedig egyre csökken. 

Kifogyunk a kávéültetvényekből = luxuscikk lesz a kávé


A kakaóhoz hasonlóan, a közeljövőben a kávéból is hamarosan kifogyhatnak a raktáraink, ha így folytatjuk. A drasztikusan növekvő kávéfogyasztási tendencia nem csak azt eredményezi, hogy drasztikusan az egekbe emelkedik a kávé ára, de kifejezetten luxuscikké fog válni a közeljövőben.

hirdetes


A kávétermesztése igen körülményes, ugyanis egyszerre van szüksége a kiegyensúlyozott, magas csapadékmennyiségre és a 20 fok körüli hőmérsékletre, ami a globális felmelegedés hatásának köszönhetően egyre inkább kivitelezhetetlen. Ezért kell odafigyelnünk a fenntartható kávéfogyasztásra, hogy még unokáink is élvezhessék „gyümölcsét”.

A fenntartható kávézás


Az üzletek polcain egyre több helyen fellelhető az úgynevezett fait trade kávé, ami különböző plecsnikkel igazolja a kávé eredetét, átlátható minősítési rendszerbe sorolja, például kizárja a termőföld kizsákmányolását, a hozzáköthető gyerekmunkát és támogatja az etikus fizetést a termelők számára. Amennyiben olyan kávét vásárolsz, amely megkapta a Rainforest tanúsítványt, azzal támogatod az esőerdők kizsákmányolásával kapcsolatos harcokat és egy élhető alternatívát biztosítasz a mezőgazdaság környezetbarátabb tevékenységére.

hirdetes


Nem biztos, hogy a kávé minősége az árától függ, légy tudatos és olvass a márka után az interneten, járj utána milyen eljárással készítik a kávéikat és így Te is jobban tudsz dönteni. 
Nem utolsó sorban pedig, ha mindenképp a kapszulás kávét támogatod, akkor legalább válassz olyan kapszulát, amely lebomlik. A megfelelő kapszulák 100%-ban lebomlanak, ugyanis bio alapú cellulózból és növényi olajokból származó természetes anyagokból készülnek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Nemzetközi Vásár

A Budapesti Nemzetközi Vásár vagy közkeletű rövidítéssel BNV 1925 áprilisa óta évente... Tovább

Puskás Ferenc

Puskás Ferenc: A legnagyobb magyar futballistának számít, aki a Magyar Válogatottban, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek
X
Kövess minket facebookon!