hirdetes

Kávéfőzőgép-választás körültekintéssel

B. Á.

Ha szívesen indítjuk a napot egy finom gőzölgő feketével, érdemes figyelmet fordítanunk a megfelelő kávéfőző kiválasztására. A különböző gépek különböző igények kiszolgálására készültek, így meg kell találnunk az igényeinkhez leginkább passzoló készüléket. Ebben segít a cikkünk. Mivel is kezdhetnénk a sort, ha nem a filteres kávéfőzőkkel? Ki ne ismerné ezt a típust? 

Kávéfőzőgép-választás körültekintéssel

A működési elvük rendkívül egyszerű: a gép forró vizet csepegtet a szűrőpapírba szórt őrölt kávéra, a keresztülcsordogáló víz kioldja az őrlemény aromaanyagait, és kész is a kávé. Egyetlen probléma van ezzel a típussal; erős kávét aligha készíthetünk a segítségével. Az ilyen módszerrel lefőtt kávé ízhatása visszafogott, emellett a koffeintartalma is alacsony. Hiába helyezünk több őrleményt a szűrőbe, sokkal erősebb nedűt abban az esetben sem készíthetünk. 

Mivel a filteres kávéfőző kifejezetten gyenge italt készít, így nagyobb adagot is elfogyaszthatunk belőle. Ha pedig többet fogyasztunk, nagyobb adagot kell főznünk. Ezt a célt szolgálják a hőtároló kancsók, amelyek ma már a filteres kávéfőzők alapfelszerelésének tekinthetők. A kancsó sok esetben melegítő tálcán helyezkedik el, ami lehetővé teszi a kávé frissen tartását, viszont elektromos energiát fogyaszt… Tény, hogy a filteres kávéfőzők ma is népszerűek, elsősorban az áruknak köszönhetően. A gyártók próbálják modernizálni és vonzóbbá tenni őket; a korszerű készülékek sok esetben digitális vezérléssel, időzítővel rendelkeznek, ráadásul a formatervezésük is egyre igényesebb.

hirdetes

Ha inkább a minőségi kávézás mellett tennénk le a voksunkat, érdemes megismerkedni a kapszulás kávéfőzőkkel. Ma már szinte senkinek sem kell bemutatni ezeket a gépeket, habár a megítélésük eléggé vegyes. Egyesek imádják őket, mások gyakorlatilag megvetik a kapszulákból kinyert italt.

De hogyan is működik valójában a kapszulás kávéfőző? Kávéfőzés előtt csupán gondoskodnunk kell a víztartály feltöltéséről – mint minden más kávéfőző gép esetében –, be kell helyeznünk a kapszulát és meg kell nyomnunk egy gombot… A használata nem rakétatudomány, csupán arra kell figyelnünk, hogy mindig a géppel kompatibilis kapszulát használjunk. 

hirdetes

Mivel a tárolt kávé alumíniumkapszulában helyezkedik el, így nem kell minőségromlástól tartanunk. Habár ezek a gépek némileg magasabb árkategóriát képviselnek a filteres kávéfőzőknél, a tényleges ráfordítást a magasabb áron megvásárolható kapszulák jelentik. Cserébe a kávézás tökéletes ízélményét élvezhetjük.

Természetesen nem csak a kapszulás megoldás képes magas élvezeti értéket biztosítani; nem véletlenül választják sokan az automata kávéfőzőket. Rendkívül kényelmes kávéfőzést tesznek lehetővé, de elsősorban gyakori használat esetén jelentenek tökéletes megoldást. Az erőssége abban mutatkozik meg, hogy a beépített darálónak köszönhetően mindig a lefőzés előtt készíti elő az őrült kávét, vagyis az mindig a lehető legfrissebb állapotban kerül a csészébe. Noha egyéni használatra kissé „túlméretezett” választásnak tűnnek, szerencsére ma már kisebb változatban is elérhetők. Sőt, léteznek kávédaráló nélküli automata kávéfőzők, amelyekbe értelemszerűen őrölt kávét kell töltenünk; habár megfelelő alternatívát jelenthetnek, az ilyen gépek esetében épp a friss őrlemény ízvilága veszik el.

Természetesen meg kell említenünk a presszó kávéfőzőgépeket is. Ezek a készülékek hozzávetőlegesen 10-15 bar nyomást előállítva préselik át a forráspontot el nem érő vizet a kávéőrleményen. Az eredmény pedig ínycsiklandóan finom karakteres kávéélmény. Akármelyik típus mellett tesszük le a voksunkat, két alapszabályt soha ne felejtsünk el: valódi ízélményt csakis minőségi kávéból készíthetünk, de csak abban az esetben, ha figyelmet fordítunk a készülék rendszeres tisztítására!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékfrankos

Kékfrankos: A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó... Tovább

Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma, mely 2018 végén nyitotta meg ismét... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek