hirdetes

Az EU-s rendelet ellenére is spórolhatunk

T.J.Lora

Február 1-től nem csak spórolhatunk százezreket, hanem ezzel együtt végre eleget is tehetünk az Európai Unió kazáncsere-rendeletének.

Spórlás új típusú kazánnal.

Az Európai Unió által hozott kazáncsere-rendelet szerint 2016. július 1-től csakis kondenzációs kazánok szerelhetőek fel, ám ez az előírás nem csupán az újonnan épülő házak számára okozott fejtörést. A kazáncsere-rendelet értelmében, a Magyarországon is előszeretettel alkalmazott turbós kazánokat, amennyiben meghibásodnak kizárólag a kondenzációs kazánokra történő csere útján „javíthatják”. Emellett már minden esetben csak a kondenzációs készülékeket szerelhetik fel, legyen szó régi építésű vagy újépítésű házról, lakásról.

Mindez nem csak azért terheli meg jobban az ember pénztárcáját, mert a kondenzációs kazánok vételára magasabb, hanem mert ez a típus nem köthető rá a gyűjtőkéményekre. Ennek értelmében, ha egy régi építésű tömbházban meghibásodik valamelyik lakásban a turbós kazán, úgy nem csupán az adott lakót terhelik a költségek, a ház összes lakója kénytelen vállalni a kéményátépítéssel járó nehézségeket és kiadásokat. Ennek összege félmilliónál is magasabbra rúghat. A februártól elérhető új kazánról bővebben a következő oldalon olvashatsz.

hirdetes
Spórlás új típusú kazánnal.

Az átépítéssel, illetve a magasabb vételár miatt járó költségek kiküszöbölésére megjelent a piacon egy olyan új típusú kondenzációs kazán, amely az EU által előírt 86%-os szezonális hatásfokot is teljesíti, ugyanakkor felszerelése és működtetése nem igényli a kéményátépítést. Ez utóbbi egyébként nem csak magas költségekkel, de hosszadalmas engedélyeztetési folyamattal is jár.

Ezeknek az új típusú kazánoknak a beszerelése már nem kötődik megfizethetetlen szabályokhoz. Egyaránt csatlakoztathatóak az alumínium égéstermék-elvezetési rendszerekhez, illetve azok gyűjtőkémény rendszereihez is. A készülékek ezen kívül az alsóbb árkategóriába sorolhatóak, vagyis 200-240ezer forintért már kaphatunk új típusú kondenzációs kazánt.

hirdetes
Spórlás új típusú kazánnal.

A rendelet több százezer család számára okozott problémát, s emiatt Magyarország kénytelen volt haladékot kérni az Európai Uniótól. Máskülönben a meghibásodott turbós kazán tulajdonosok fűtés nélkül maradhattak volna a télen. Sokan nem engedhetik meg maguknak az átalakításokat, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen ódzkodnak az ezzel járó kellemetlenségektől, ez pedig érthető. Emiatt többen váltottak vegyes tüzelésű kazánra, ami lássuk be, egy belvárosi lakásban némileg macerás megoldás, illetve sokak esetében szóba jött az elektromos kazán is. Ez utóbbi azonban jóval magasabb költségekkel járhat, ha nem építenek ki hozzá napelemes rendszert.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Damjanich János

Damjanich János: Damjanich János honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Az... Tovább

Szabó István

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek