notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

EU-s kazáncsere-rendelet alternatív megoldása

Az EU-s rendelet ellenére is spórolhatunk

T.J.Lora
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Február 1-től nem csak spórolhatunk százezreket, hanem ezzel együtt végre eleget is tehetünk az Európai Unió kazáncsere-rendeletének.

Spórlás új típusú kazánnal.

 

Az Európai Unió által hozott kazáncsere-rendelet szerint 2016. július 1-től csakis kondenzációs kazánok szerelhetőek fel, ám ez az előírás nem csupán az újonnan épülő házak számára okozott fejtörést. A kazáncsere-rendelet értelmében, a Magyarországon is előszeretettel alkalmazott turbós kazánokat, amennyiben meghibásodnak kizárólag a kondenzációs kazánokra történő csere útján „javíthatják”. Emellett már minden esetben csak a kondenzációs készülékeket szerelhetik fel, legyen szó régi építésű vagy újépítésű házról, lakásról.

 

Mindez nem csak azért terheli meg jobban az ember pénztárcáját, mert a kondenzációs kazánok vételára magasabb, hanem mert ez a típus nem köthető rá a gyűjtőkéményekre. Ennek értelmében, ha egy régi építésű tömbházban meghibásodik valamelyik lakásban a turbós kazán, úgy nem csupán az adott lakót terhelik a költségek, a ház összes lakója kénytelen vállalni a kéményátépítéssel járó nehézségeket és kiadásokat. Ennek összege félmilliónál is magasabbra rúghat. A februártól elérhető új kazánról bővebben a következő oldalon olvashatsz.

hirdetes

 

Spórlás új típusú kazánnal.

 

Az átépítéssel, illetve a magasabb vételár miatt járó költségek kiküszöbölésére megjelent a piacon egy olyan új típusú kondenzációs kazán, amely az EU által előírt 86%-os szezonális hatásfokot is teljesíti, ugyanakkor felszerelése és működtetése nem igényli a kéményátépítést. Ez utóbbi egyébként nem csak magas költségekkel, de hosszadalmas engedélyeztetési folyamattal is jár.

 

Ezeknek az új típusú kazánoknak a beszerelése már nem kötődik megfizethetetlen szabályokhoz. Egyaránt csatlakoztathatóak az alumínium égéstermék-elvezetési rendszerekhez, illetve azok gyűjtőkémény rendszereihez is. A készülékek ezen kívül az alsóbb árkategóriába sorolhatóak, vagyis 200-240ezer forintért már kaphatunk új típusú kondenzációs kazánt.

hirdetes

 

Spórlás új típusú kazánnal.

 

A rendelet több százezer család számára okozott problémát, s emiatt Magyarország kénytelen volt haladékot kérni az Európai Uniótól. Máskülönben a meghibásodott turbós kazán tulajdonosok fűtés nélkül maradhattak volna a télen. Sokan nem engedhetik meg maguknak az átalakításokat, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen ódzkodnak az ezzel járó kellemetlenségektől, ez pedig érthető. Emiatt többen váltottak vegyes tüzelésű kazánra, ami lássuk be, egy belvárosi lakásban némileg macerás megoldás, illetve sokak esetében szóba jött az elektromos kazán is. Ez utóbbi azonban jóval magasabb költségekkel járhat, ha nem építenek ki hozzá napelemes rendszert.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
196 981
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 518 365
Közösség
hirdetes

Szótár

Siófok

Siófok: A Balaton déli partjának fővárosa, a magyar tenger nyári szórakozó központja.... Tovább

Túró Rudi

Túró Rudi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokak kedvence ez a kakaós masszával... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek