hirdetes

Kecskemét ingatlankörképe 2021 őszén- így alakulnak az ingatlanárak

Kecskemét ingatlanhelyzete az utóbbi hónapokban egyre inkább romlott. A piacon nincs elég kínálat a megemelkedett kereslethez, ami a kecskeméti lakásárak felemelkedését eredményezte. Ez a tendencia egyébként egész Magyarországra, sőt az Unióra is jellemző az elmúlt években. Az Uniós drágulás 2015 óta átlagosan 130% volt, míg idehaza az ingatlanok közel 190%-ot drágultak. Ebben a cikkben először is megvizsgáljuk, hogy mik okozták az ingatlanárak növekedését, valamint azt is, hogy hogyan hatott mindez az ingatlanokra kecskeméten.

Kecskemét ingatlankörképe 2021

Kiadó lakás – na de mennyiért?

Sok új lakáskereső csodálkozik el a hihetetlenül magas négyzetméterárakon országszerte. Az emelkedés nem most kezdődött, hanem még a pandémia előtt. A karantén azonban valamennyire sikeresen stagnálta a piaci árakat, hiszen a befektetők és a beruházók is a kivárásra játszottak. Az átlagfogyasztóknak ugyebár nem adatik meg ez a luxus. Az áremelkedések idén tavasszal mutatkoztak meg országosan először. Ennek több oka is volt. Először is az újépítésű otthonokra adott állami adókedvezmény, amely 27%-ról csupán 5%-ra csökkentette az ilyen ingatlanok adás-vétele utáni ÁFA mértékét hatalmas beruházási lázat indított el. A kedvezmény korlátozott ideig tartott, majd meghoszabbították. A beruházási láz növekedése, majd a később beinduló pandémiás időszak, ami végül gazdasági válságba torkollott erre még rátett egy lapáttal. A nyersanyagbeszerzés nehézkessé vált, hiszen a logisztikai társaságok túlterheltek voltak. Így egész Európát érintő nyersanyaghiány bontakozott ki. Ez az újonnan épített ingatlanok számában is megmutatkozott. Egy másik tényezőt is fontos azonban megemlítenünk. A kormány családtámogató kezdeményezései, a CSOK, a babaváró hitel, valamint hasonló családbarát kezdeményezések masszívan megnövelték az ingatlanvásárlási kedvet. A kínálat növekedéséhez pedig a piac is alkalmazkodott. Sokan vettek fel ingatlanhitelt, hiszen a CSOK (a Családi Otthonteremtési Kedvezménye) is beszámítható önerőként. Így tehát a piacnak több külső tényezőhöz is alkalmazkodnia kellett, ami országosan is megmutatkozik az ingatlanok árain. Nincs ez máshogy az eladó kecskeméti lakásokkal sem.

hirdetes

Kecskemét ingatlanárai 2021 őszén

Az eladó kecskeméti lakások négyzetméter ára már nyár végén meghaladta a félmillió forintot. Egy átlagos kecskeméti lakás négyzetméter ára körülbelül 620 ezer forint. Ez kicsit több, mint az országos medián, de még mindig kevesebb, mint a budapesti átlagárak. (Ez utóbbi lassan az 1 millió Ft/négyzetmétert súrolja!) A magas ingatlanárak általában csak külföldi befektetőknek kedveznek. Ők Kecskeméten inkább a családi házakat preferálják, így a lakások piacán nincs akkora mozgás, legalábbis az eladások számát tekintve. Az albérletekkel azonban egészen más a helyzet. Az augusztus-szeptemberi időszak minden évben a tanévkezdést jelzi a kiadó kecskeméti lakások piacán is. Ez idén sem volt másképp, jelentős mennyiségű új albérletszerződés köttetett az elmúlt hónapokban, hiszen sok egyetemista költözik Kecskemétre ebben az időszakban. Ez általában az albérletárak emelkedésével, valamint a kínálat jelentős csökkenésével jár.

hirdetes
 

Kecskeméti ingatlankörkép 2021 ősz

A 2021-es év további alakulását természetesen nehéz megjósolni. A legtöbb szakértő azonban egyetért abban, hogy a pandémia miatt létesített hitelmoratórium feloldása nagy valószínűséggel átbillenti a piac mérlegét a keresleti állapotából a kínálatiba. Ez azt jelenti, hogy az év vége felé nagy valószínűséggel árcsökkenésekre lehet számolni, nemcsak Kecskeméten, hanem Magyarország egész területén. Ez egy kitűnő időszak tehát arra, hogy aki ingatlanvásárláson töri a fejét kivárjon. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzet ugyanis erősen az eladóknak kedvez. Egy kis türelemmel és az ősz elteltével valószínűleg sokkal kedvezőbb ajánlatokra lehet majd számítani a kecskeméti ingatlanpiacon is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Flipper Múzeum

A Flipper Múzeum Budapest egyik legkedveltebb múzeuma, melyet érdekes módon a külföldiek... Tovább

Béres csepp

Béres csepp: A Béres Csepp egy magyar humángyógyászati készítmény. A Béres Cseppet 2013-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarság