hirdetes

Kedvenc régi ugrálós játékaink

SFV

Ti is emlékeztek még az iskolaudvaron vagy a patakparton játszott gyerekkori ugrálós játékainkra? Mostani cikkünkben felelevenítjük ezt a hagyományt és bemutatjuk kedvenc játékainkat és a hozzájuk tartozó mondókákat!

Gyerekkorunk kedvenc játékai

Szappan-buborék


Biztosan Te is emlékszel a mondókára:
Szappan, buborék, fésű, kölni, púder, rúzs – vagy amilyen sorrendben tetszik. A lényege, hogy annyi tárggyal játszottuk, ahányan voltunk, és mindenkihez tartozott egy-egy tárgy. Ketten forgatták az ugrálókötelet és ritmusosan sorolták a tárgyakat, míg egyvalaki ugrált. Amelyik tárgynál megakadt az ugráló, az ahhoz a tárgyhoz tartozó személy következett utána a játékban, neki kellett ugrálnia a következő körben.


Emlékszel, hogy mi milyen nagy lelkesedéssel játszottuk ezt a játékot az iskolaudvaron? Ha szeretnéd újrajátszani a játékot, vagy esetleg a gyerkőcöket megtanítani rá, itt tudsz ugrókötelet vásárolni.


Gumizás


Egy jóó hosszú gatyamadzag és minimum 3 ember kellett hozzá. Ketten egymással szemben állva tartották a minimum 3 méteres gumit bokájukon átfuttatva, a harmadik pedig ugrált a gumin keresztül, a lehető legfurcsább módokon. Az ugrálós gyakorlatokat körről-körre nehezítette, hogy a gumi egyre fentebb került. Aki rosszul ugrott, a gumira lépett vagy esett egy hatalmasat, az kiesett.

hirdetes


A játékon belül három alappályáról beszélhettünk, amin mindenkinek végig kellett mennie. Ha sikerült, akkor emelhettük a gumi magasságát bokáról lábszárra, majd térdre.


Az első pálya


Elsőként két párhuzamos gumi közé kell összezárt lábbal beugrani, aztán terpeszugrás a gumin belül.
Aztán a két párhuzamos gumi közé kell összezárt lábbal beugrani, majd úgy terpeszbe ugrani, hogy a két gumira rálépünk.
Majd páros lábbal vissza középre és újra terpeszugrás a gumin belül.
Végül a két párhuzamos gumi közé kell összezárt lábbal beugrani, majd páros lábbal kiugrani.


A második pálya


Először a gumin kívül páros lábbal szembe állunk a két párhuzamos gumival úgy, hogy a lábfejünk a hozzánk közelebb eső gumi alatt van, és úgy ugorjuk át a távolabbi gumit, hogy átíveljük rajta (magunkkal visszük) a közelebbit.

hirdetes
Ezután hátratolatunk, így a bokánk hátsó fele viszi magával az előbb távolabbi gumiszakaszt és kapunk egy háromszöget, majd páros lábbal ráállunk a” háromszög” csúcsára és páros lábbal úgy ugrunk fel, hogy az eredetileg közelebbi gumira, vagyis a jelenlegi átfogóra érkezzünk.
Végül mivel a felugrás következtében a távolabbi gumi visszaugrik az eredeti helyére, arra is ráugrunk páros lábbal és páros lábbal leugrunk róla.


A harmadik pálya


A kiindulóhelyzet terpeszállás és a láb között az egyik gumi. Kis terpeszben ugrálunk egy gumivonal és a másik gumivonal felett.


És volt még rengeteg variáció, amivel játszhattuk ezt a játékot és kombinálhattuk az alappályákat, például fűzhettük át a gumit milliószor, csavarhattuk a bokánkra, vagy az igazán ügyes atléták cigánykerékkel is variálhatták.

Ha szeretnéd a gyerkőceidnek is megtanítani ezt a játékot, az őszi szünet igazán megfelelő alkalom lehet rá! Nem is kell más hozzá, mint egy egyszerű nadrággumi, amelyet bármelyik méteráru üzletben megkaphatsz.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Piros Arany és az Erős Pista

A Piros Arany és az Erős Pista: Hungarikumnak számítanak. Ezek a legkiválóbb minőségű,... Tovább

Magyar szürke szarvasmarha

Magyar szürke szarvasmarha: Hungarikumnak számítanak. Pontos eredete nem ismert, azonban nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!