hirdetes

Dolgok, amiket imádtunk a retró konyhánkban! – Ti mit használtok még ezek közül?

ZH
Frissítve: 2024.05.13
Frissítette: ZH

A retró tárgyak újra divatjukat élik, bár sokunknál korántsem divatból találhatóak meg a régi kedvencek, csupán úgy megszerettük őket, hogy nincs szívünk megválni tőlük. Ebben a cikkben összegyűjtöttem olyan retró konyhai dolgokat, amiket régen is imádtunk, és talán még most is megtalálható sokunknál! 

retró konyhai tárgyak

Kedvenc dolgaink a retró konyhából

A retró úgymond egy múltbéli divat, de sokak úgy tekintenek a retró tárgyakra, mint a közelmúlt tárgyaira, zenéire vagy öltözködési stílusaira.  A retró nagyjából 20-30 évet jelent, így ma már a 90-es évek slágerei is retrónak számítanak, de valahogyan mégis a 60-as, 70-es és 80-as évek tárgyainak van leginkább retró hangulata, gondoljunk csak a piros kanapékra, a válltöméses blúzokra, vagy a narancssárga függönyökre. Itt most olyan tárgyakat gyűjtöttünk össze, amik gyerekkorunk konyhájából fennmaradtak, mi egyszerűen imádtuk őket, és ti?

1.    Sódézsa

Minden nagymama kamrájában megtalálható volt az akkoriban nagyon menőnek számító sódézsa, amely különböző színekben tündökölt a polcok alatt!


2.    Asztali só-borstartó


Azonban nem csak a dézsában tartottuk a sót, az asztalra is ki kellett rakni az ebédhez, ilyenkor kerültek elő ezek a retró sótartók, amiknek egyik oldalában nagy szemű jódozott só volt, a másikban bors, középen pedig teli raktuk fogpiszkával. Bár akkor is voltak már sószórók, mi mégis ezt használtuk, sőt a nagymamám még mindig ezt teszi ki a családi ebédeknél.

retró só tartó


3.    Kávéspohár

Csészéink is voltak mégis ezekből a díszesebb poharakból ittuk a kávét, amik legfeljebb 2 decisek voltak. Nekem még mindig van egy-két ilyen a konyhaszekrényben, és neked?

hirdetes


4.    Stelázsipapír

Igazán hasznos volt a stelázsipapír, ami minden konyhai polcon és a kamra minden polcán helyet kapott, hiszen amellett, hogy csipkézett széle díszítette a konyha megjelenését és a kamrai polcokat, emellett könnyebb volt takarítani is, hiszen amint beporosodott csak kicseréltük egy másikra. Legtöbbször gyümölcsös minták voltak rajta, ami tökéletesen passzolt a gyümölcslekvárokhoz!


stelázsi papír

5.    Napocskás étkészlet

hirdetes

Minden reggeli kakaómat ilyen napocskás kis bögréből ittam, aminek a mintája újra felkapott lett a Koronavírus idején, hiszen hasonlít a mikroszkopikus kinézetéhez. Eredetileg a Zsolnay gyártotta ezeket a kis napocskás étkészleteket, amik biztosan mindenki retró konyhájában megtalálhatóak voltak.


6.    Fagyiskehely

Az üveg fagyiskelyhek sem hiányozhattak a konyhai vitrinből, amit mér alig vártunk, hogy a nagymama pudinggal vagy egy-egy gombóc fagyival megtöltse! Így volt a legfinomabb a stracsatella és a klasszikus háras is, a vanília-eper-csoki.


7.    Virágos tányér

Nem csak napocskás tányérok sorakoztak a szekrényeinkben, de voltak virágosak is, amin narancssárgás-barnás virágok díszelegtek. Igazi klassza siker volt az Alföldi porcelángyár számára.

retró tányér

8.    Menzás tányér


A harmodik ikonikus tányér fajta, a klasszikus menzás tányér, a szélén a kék csíkkal, ami minden szakszervezet, munkahely és iskola ebédlőjében is megtalálható volt. Érdekes, hogy eredetileg ezt is a Zsolnay gyártotta, de a borsófőzelék még mindig ebből a tányérból a legfinomabb!


9.    Retró szakácskönyvek


Sokan még mindig ezeket a régi szakácskönyveket használjuk, bár ha nem is nyitogatjuk olyan sűrűn, az biztos, hogy a kamrában őrizünk még néhányat belőlük! Az eredeti retró recepteket csak ezekből jó megfőzni! Biztosan mindenki számára ismerős a Horváth Ilona, a Lajos Mari és F. Nagy Angéla neve is, akiknek már a neve is garancia arra, hogy finom étel fog készülni!


 

Forrás: Fortepan / Erdei Katalin

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Knezić Károly

Knezić Károly: Knezić Károly honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.  Ő is,... Tovább

Margit híd

Margit híd: Budapest főhídjainak egyike. A budapesti Margit híd a Szent István körutat és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!