hirdetes

A természet legszebb alkotása a Grotta Azzurra, azaz a Kék Barlang

VN

A természet olykor olyan csodákat alkot, hogy mi magunk is csak nagyon nehezen hisszük el, hogy ez az ősi varázsló valóban képes lehetett ilyesmire. A Caprin található Kék Barlangban evezve is első pislogásra a kivilágítást, víz alatti lámpákat kerestem, hiszen ilyen szépet eddig még csak mesterséges filterekkel láttam. Nem átverés, valóban a természet tette meseszéppé a Grotta Azzurra barlangot. 

Capri Kék Barlang megközelítés

Capri az álmok szigete- A Kék Barlang a legszebb álmom

Az álmok szigete névvel emlegetik Capri szigetét, és ez bizony nem véletlen. Mesés hely, ami megannyi ember szívét elrabolta már az évek folyamán, a közelben rostokoló jachtok is arról árulkodnak, hogy megannyi híres ember, színész, focista kedvenc üdülőhelye ez a sziget. Persze az árcédulákról is leolvasható ez, de egyszer mindenképpen megéri... Ha kicsit elrugaszkodunk a világi dolgoktól, akkor a természet csodáiról kell beszélnünk. Azokról a csodákról, amelyiknek egyike a híres-neves Kék Barlang is, és amelyekért Kr. e. 29-ben Augustus császár a jóval nagyobb, szintén csodás Ischia szigetét adta cserébe, hiszen olyannyira elvarázsolta a sziget kincseinek szépsége. Gondoltad volna, hogy Tiberius uralkodása idején Capri volt a Római Birodalom központja? Villát építtetett ide, és úszó medenceként a Kék Barlangot használta.

Capri 3 sziklája

A Tirrén-tenger meseszép szigetének egyébként egy másik természeti csodája a sziget szimbólumának számító 3 sziklája, a Faraglioni. A szikláknak külön nevük is van: a 110 méteres Stella a 80 méter magas Mezzo, és 102 méter magasággú Scopolo. A sziklák csak hajóval közelíthetőek meg, de a szárazföldről is meg lehet őket nézni, csodás panoráma nyílik ide a Monte Solaro csúcsáról, vagy a Giardini di Augustótól.

hirdetes

A Kék Barlang Caprin

A kis kitérő után térjünk rá a címadó csodára. Egy teljesen hétköznapi, mégcsak nem is nagy, sőt ami azt illeti, nagyon is aprócska tengeri barlang lenne, de akad egy különlegessége: a fénytörés miatt kék színben pompázik. Hallottad már a Capri kék kifejezést? Na ez a barlang az, ami Capri kék. A bralang picúrka, ezért csupán apró, pár fős csónakokkal lehet megközelíteni, lehúzott fejekkel. Egészen pontosan 50 méter magas a barlang, 54 méter a hossza és 15 méteres a szélessége, a nyílása a tengerszint alá süllyedt, ezért ha magas a tengerszint van, hogy be sem lehet menni sehogy sem. A napfény a külső tengerszintre verődik, fénytörés jön létre, ezért a mennyezeten is tükröződik a kék szín. Igazából a fotók nem adják vissza a szépségét, ezt látni kell!

hirdetes

Hogyan lehet megközelíteni a Kék Barlangot?

Közvetlenül a Kék Barlangba nem szabad beúszni, és csónakokkal is csak szervezett módon lehet bejutni, mivel védett területnek számít. Az icipici bejárat miatt csakis apró csónakokkal lehet bemenni, ezek a csónakok a barlang bejáratától indulnak, addig busszal lehet elmenni, majd lelépcsőzni a tengerhez, vagy pedig szervezett hajóúttal. De a nagy hajórol is átt kell szállni a bejáratnál kis csónakokra. Akárhogyan is, itt át kell szállni a csónakba, meg kell váltani a belépőt, és így lehet bejutni a csodás helyre.  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Francia drazsé

Francia drazsé: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Maga a szó egyébként francia... Tovább

Victor Vasarely

Victor Vasarely: 1908-ban született Pécsett. Eredeti neve Vásárhelyi Győző volt.Vasarely a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Külföld Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!