hirdetes

Utoljára a második világháborúkor volt ilyen: különleges kék hold lesz Halloweenkor

VN

Igen, tudjuk, hogy a Halloween egyáltalán nem egy magyar ünnep, és minek is foglalkozzunk vele, de az eredetileg kelta hagyományokon alapuló főleg az Amerikai Egyesült Államokban népszerű ünnep, olyannyira elterjedt, hogy hazánkban is sok helyen megünneplik. Ezért hát igenis is szabad foglalkozni vele, már csak azért is, mert idén egy igen különleges égi jelenséget figyelhetünk meg ezen a napon, ami csak nagyon ritkán fordul elő.

Kék hold 2020

Mi az a kék hold?

A kék hold egy különleges esemény, bár közel sem olyan látványos, mint a szuperhold vagy a vérhold. Valójában annyit takar ez az elnevezés, hogy a hónapban másodszor lesz telihold. Hogyan lehetséges ez? Nagyon egyszerűen! Október első éjszakája is teliholddal nyitott, és utolsó éjszakája is ezzel fog zárni. Kék hold nagyjából 2-3 évente szokott előfordulni a naptári sajátosságok miatt, különböző hónapokan. Erre mondhatod azt, hogy ez akkor nem valami nagy esemény, de ez a kék hold némiképpen különlegesebb lesz, az átlagos kék holdaknál.

Ilyen kékhold utoljára a második világháború idején volt

Alapvetően már az is nagyon különleges, hogy éppen a halloweeni napon történik meg ez az esemény, hiszen ez is csak 19 évente szokott bekövetkezni, így, ha erről lemaradnál idén, valami miatt, akkor legközelebb 2039-ben tudod bepótolni. De, ami ezt az eseményt igazán különlegesebbé teszi az az, hogy 2020. október 31-én, azaz idén halloweenkor a kék hold minden időzónában látható lesz, ilyen pedig legutóbb éppen a II. világháború idején, 1944-ben volt hasonlóképpen. Mit is jelent ez? Csupán annyit, hogy ezt az égi jelenséget nemcsak mi európaiak, hanem az amerikaiak, az ausztrálok, az afrikaiak, és az ázsiaiak is megcsodálhatják. 

hirdetes

Tényleg kék a kék hold?

Röviden: nem! A neve angolszász területekről ered, először egy 16. századi, egyházellenes iraton találták meg a kutatók az alábbi kifejezést: once in a blue moon, minek jelentése: nagyon ritkán, vagy sohanapján, ami utalhat arra, hogy ez a jelenség, csak ritkán történik meg. A holdfázisok ugyanis 29,5 naponta ismétlődnek, vagyis, ha a hónap legelső napjaiban telihold van, akkor van rá esély, hogy lesz még egy a hónap legvégén is, de ez gyakorlatilag csak 3 évente fordul elő, ahogyan ezt már írtuk fentebb. De egyébként van olyan, amikor a hold mindenféle utólagos képmanipuláció nélkül is kéknek látszik, méghozzá vulkánkitörések után, a légkörbe kerülő korom- és hamuszemcsék miatt.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Olvasztó Imre

Olvasztó Imre: sokaknak talán nem ugrik be elsőre, de Őt egy egész nemzet ismeri. Olvasztó... Tovább

Bőrmívesség

Bőrmívesség: A magyar kultúra egyik meghatározó része a bőrdíszművesség. Azonban nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek