Hagyományos keksztekercs recept: igazi retró finomság, a klasszikus keksztekercs receptje nagymamám receptgyűjteményéből

hirdetes

Gyerekkorunk nagy kedvence: az eredeti, retró keksztekercs receptje

VN

Van, amit nem lehet megunni, és van, amit nem is érdemes, nahát a keksztekercs számomra egyértelműen egy ilyen dolog. Imádtam ovis koromban, imádtam iskolás koromban, és imádom most is. Egyszer nagymamámat megkértem, hogy két adagot csináljon belőle, hogy jusson másnapra is, nem jutott. Ódákat tudnék zengeni a keksztekercsről, de közben csak fájdítanám a szívem, hogy most nem ehetek, úgyhogy inkább csak megmutatom nektek az eredeti és utánozhatatlan, hagyományos keksztekercs receptjét, természetesen nagymamám receptjei közül!

A keksztekercs eredeti receptje

Néhány szót a keksztekercsről

Megígérem, nem fogok ódákat zengeni erről az egyszerű, de annál nagyszerűbb ínycsiklandó finomságról, de azért néhány szót ejtsünk róla. Még a 70-es évek tájékán érte virágkorát, de népszerűsége az idők múlásával sem veszíttetett semmit, amit mi sem mutat jobban, hogy manapság már megannyi ilyen-olyan, mentes, paleo, vegán, diétás, és ízesített receptúra is kialakult. Az egyetlen közös dolog azonban ezekben a különféle keksztekercs recepttúrákban az a kókusz, ami az igazi retró sütik egyik legfontosabb hozzávalója. Én most a hamisítatlan, hagyományos kókuszos keksztekercs recetjét mutatom be nektek, azt az elkészítési módot, amit nagymamámtól tanultam. És hidd el tényleg nagyon egyszerű lesz, még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá, szinte művészet elrontani, és nem egy nap alatt elfogyasztani is!

hirdetes

Hagyományos keksztekercs recept

Hozzávalók a hagyományos keksztekercshez

A barna részhez

60 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
6 evőkanál holland kakaópor
4 dl tej
rumaroma

A krémhez

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
+ kókuszreszelék a külső díszítéshez

hirdetes

A hagyományos kókusztekercs elkészítése

1.  A darált kekszet egy tálban összekeverjük a cukorral, valamint a kakaóporral.

2. A tejbe beleöntjük a rumaromát, elkeverjük, majd fokozatosan adagoljuk a száraz hozzávalókhoz, ügyelve arra, hogy a kekszes keverék mennyit vesz fel a tejből.

3. A hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, egy gyúrható masszát kell, hogy kapjunk, amit két részre kell osztani, majd kókuszreszelékkel megszórt deszkán kinyújtani téglalap formájúra.

4. Ha a tészta kész, akkor a krém elkészítése következik: a vajat a porcukrot és a kókuszreszeléket alaposan elkeverjük, majd ezt is két részre osztjuk.

5. Ha minden kész akkor már csak összekell állítani az ínycsiklandó keksztekercseket: a téglalapra nyújtott kekszes tésztát megkenjük a vajas krémmel és feltekerjük. 

6. Ha kész vannak a tekercsek, akkor érdemes fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőben pihentetni, másnap vékony szeletekre vágva tálalni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kisföldalatti

Kisföldalatti: Az M1-es metróvonal (Millenniumi Földalatti Vasút vagy a köznyelvben... Tovább

Villányi borvidék

Villányi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike.  A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Retró