hirdetes

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok, tízszeres olimpiai érmes ma 100 éves!

Bettina

Magyarország egyik legnagyobb büszkeségese kétség kívül Keleti Ágnes, aki utánozhatatlan olimpiai teljesítménye mellett, ma ünnepli századik születésnapját! Isten Éltesse!

Keleti Ágnes

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. Ha szeretnél Keleti Ágnes egyáltalán nem szokványos  életéről megtudni többet, akkor nézd meg ezt a videót róla! Nagyon megható!  

Keleti Ágnes legnagyobb elismerései: Magyar Népköztársaság érdemes sportolója (1954), zsidó Sporthírességek csarnoka (1981), a Halhatatlanok Klubjának tagja (1992), MOB olimpiai aranygyűrű (1995), női sportolók nemzetközi Hírességek csarnoka (2001), a Nemzetközi Torna­szövetség (FIG) Hírességek csarnoka (2002), MOB-érdemérem (2003), a nemzet sportolója (2004), a magyar tornasport halhatatlanja (2007), elnöki érdemérem (2011), Prima Primissima-díj (2015), Izrael-díj (2017), Újpest díszpolgára (2020), az MSÚSZ életműdíjasa (2021)

Keleti Ágnes 100 éves

Keleti Ágnes 1921-ben született a Klein család Rákóczi tér 14. alatti, negyedik emeleti lakásában. Klein Ágnes, Klein Ferenc szegedi születésű feltörekvő húsipari vállalkozó,  és Gyárfás Rózsi második gyermekeként született, több mint hét évvel nővére, Vera születése után. A fiút váró apja állítólag nem repesett az örömtől, amit oly módon kompenzált, hogy kifejezetten sportosan nevelte lányát Ágnest, így aztán otthon érezte magát a vízen, a vízben, a havon és a jégen is. Az apuka kötelességének érezte, hogy a lánya minden területen helyt tudjon állni. Rendszeresen kirándultak a Börzsöny Turista Egyesület tagjaival, és a Los Angelesben és Berlinben olimpiai bajnok kardozóval, Kabos Endrével is. Kirándulásaik során a Duna-kanyar térsége, főleg Nagymaros állandó célpontnak számított. A fizikai fittség mellett nem hanyagolta el a lelki „edzést” sem, második elemista kora óta csellózott, és hatalmas csodálattal hallgatta a hangszer legnagyobbja, a katalán Pablo Casals játékát. Nagyon szerettek kultúrális programokon részt venni, legyen ez komoly zenei darab, vagy egy vicces szíházi darab. Sűrűn jártak a Vigadóba, a Zeneakadémiára vagy a Városi Színházba (a mai Erkelbe), nemegyszer élvezhette a helyszínen a Budapesten 1926 és 1937 között minden évben (akár kétszer is) megforduló Casals varázslatát. Talán ő is úgy volt vele, mint a Zeneakadémián is tanító cseh csellóművész és zeneszerző, David Popper, aki állítólag kijelentette: ha tudná, hogy már csak egy óráig él, Pablo Casals hangversenyére vitetné magát. Az előadásain harmóniát, szépséget teremtő művész és csellójának mennyei hangja érzékennyé tette Keleti Ágnest az artisztikumra, ami a művészi karakterű tornájában nyilvánult meg sportpályafutása alatt, kiváló eredményekkel, amire hazánk örökre büszke lesz! Így mi is büszkén köszöntjük Keleti Ágnest századik születésnapja alkalmából! Isten Éltesse Keleti Ágnes!

hirdetes
hirdetes

Nézd meg Keleti Ágnest, hogyan tornázott 1953-ban, aki egyébként 100 éves korában is le tud menni spárgába! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Salgótarján

Salgótarján: Salgótarján megyei jogú város Észak-Magyarországon. Nógrád megye székhelye... Tovább

Malév

Malév: A Malév közép-európai légi fuvarozó vállalat, Magyarország nemzeti légitársasága... Tovább

Tovább a lexikonra