Kell maszk vagy nem kell maszk a koronavírus járvány idején: több országban kötelező maszkot hordani az utcán

Több országban nem lehet maszk nélkül utcára lépni, Magyarországon mindenkit lebeszélnek róla

VN

A mostani héten kedden Csehországhoz hasonlóan Szlovákia is bevezette, hogy csupán maszkban, maszk hiányában sállal eltakart szájjal, és orral lehet utcára lépni. Ezzel szemben Magyarországon a tisztifőorvos azt javasolja, hogy egészéges ember ne viseljen maszkot, tehát próbálnak lebeszélni minket arról, hogy maszkban közlekedjünk. Most akkor kinek van igaza, kell maszk, vagy nem kell maszk?

kell maszk vagy nem a koronavírus járvány idején

Kell maszk vagy nem kell maszk?

Mivel ennyire ellentétes az országok álláspontja ezzel kapcsoltban, jogosan merül fel a halandó emberekben a kérdés, hogy végül is akkor mi a helyes magatartás a koronavírus járvány idején: maszkban lenni vagy nem maszkban lenni? - ez itt a kérdés! Meglátásom szerint, jobb, ha ebben a kérdésben a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet álláspontját vesszük alapul, miszerint egészséges embereknek nem tanácsolt maszk viselése a koronavírus járvány idején. Méghozzá azért, mert a fertőzés veszélyét nagyon minimálisan csökkenti, miközben valós biztonságérzetet ad, ami azt eredményezi, hogy kevésbé figyelünk oda az alapvető higiéniára, például, hogy ne fogdossuk az arcunkat. 

Miért kötelező maszk viselése egyes országokban?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor egyes országok, név szerint Csehország és Szlovákia miért kötelezi az embereket arra, hogy maszkot hordjanak? A válasz pedig erre nagyon egyszerű, abban az esetben, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire funkcionál pontosan a maszk a koronavírus járvány idején. A maszk ugyanis nem a fertőződéstől véd meg minket, hanem attól, hogy ha esetlegesen megfertőződtünk, azt ne adjuk át másnak. Ebből az is következik, ha valaki, bármilyen felsőlégúti megbetegedésre utaló tünetet észlel magán, akkor erősen javasolt, hogy maszkot viseljen, még ha nem is merül fel feltétlenül a koronavírus gyanúja. És mint tudjuk, a koronavírus lappangási ideje igen hosszú, akár 2 hét tünetmentesség is fent állhat. A kötelező maszkviselése tehát azért van, hogy ez idő alatt se adja át senki a vírust másnak, amíg maga sem tudja, hogy megbetegedett. 

Magyarország miért nem gondolkodik hasonlóan?

Tehát a csehek és szlovákok alapgondolat, hogy mivel nem tudják ki az, aki ténylegesen megfertőződött a koronavírussal, mindenkit potenciálisan fertőzöttnek kezelnek. Magyarország miért nem gondolkodik így? Alapvetően azért, mert mint egyébként ezekben az országokban, úgy itthon sem áll rendelkezésre elég maszk, ami hatékony is erre a célra, hogy melyik az a maszk, ami kellő védelmet nyújt, arról ITT írtunk részletesen. Nemhogy a lakosság részére, de még az egészégügyi dolgozóknak is nagyon kevés védőfelszerelés jut ebben a válságos helyzetben. Másfelől viszont, bár tünetmentes szakaszában is fertőzőképes a koronavírus, mivel ilyenkor még az ember nem produkál olyan tüneteket, mint köhögés, valamint tüsszögés, a vírus átadásának kicsi az esélye.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Európa

Európa: Európa Földünk egyik kontinense, amelynek határai nyugaton az Atlanti-óceán, északon... Tovább

Retro

A retro egy gyűjtőfogalom. Minden olyan dolgot szokás ezzel a jelzővel illetni, amely a 80-as,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa