hirdetes

Kendácsolás mesterfokon, avagy top 5 DIY gyöngyszem a Kádár-korból

VN

Napjainkban tele van az internet mindenféle DIY, azaz Do It Yourself, magyarul csináld magad praktikákkal,a mit régebben csak házi barkácsként emlegettünk a hétköznapokban. Videók, fázis képek tömkelegével lehet találkozni, amik arra bíztatnak minket, hogy ahelyett, hogy valamit beszereznénk, készítsük el mi magunk. Manapság ez egyfajta kikapcsolódás, úri hóbort, mert általában sokkal költségesebb valamit elkészíteni, mint megvenni, de a Kádár-korban sokkal inkább létszükséglet volt a barkácsolás. Hiánygazdaság, végtelen alkatrészkeresgélés, naphosszat tartó boltkörutak és a folyamatos, semmitmondó ígérgetésekre a közeledő, de soha meg nem érkező szállítmányokról: ebben a légkörben teltek az alkotók mindennapjai. Miket alkottak a kor legnagyobb kendácsolói? Már mutatjuk is a legnagyobb házi gyöngyszemeket!

Kádár-kori csináld magad gyöngyszemei

#5: Kádár-kori Powerbank

Napjainkban nem ritkán lehet látni, hogy mindenki úgynevezett powerbankkal rohangál az utcákon, ül a metrón, járkál a munkahelyen, ami gyakorlatilag egy hordozható töltő a különféle okoskütyükhöz. Azt hitted volna, hogy ez a modern kor találmánya? Természetesen már a Kádár-korban is volt powerbank, nem is akármilyen, házilag kendácsolt, bár ezt a szükség szülte, nem pedig a kényelem. A hatvanas évek végétől egészen a rendszerváltásig hiánycikk maradt a Sokol rádiókészülékek működtetéséhez szükséges 9 voltos „négyszögelem”, de rádiót hallgatni ugye kell! Mi a megoldás? Otthon kendácsolni valamit a rendelkezésre álló árucikkekből! Ennek eredményeképpen pedig megszületett a korabeli powerbank, ami két darab 4,5 voltos laposelemből és egy erősebb befőttesgumiból állt. Ezek az elemek ugyanis nem fértek el az elemtartóban, ezért csak befőttes gumival lehetett őket rögzíteni.

hirdetes

#4: A Kádár-kor riasztója: Koppány Zár

hirdetes

Az egyik legnépszerűbb barkácsolósdi ehhez az 1984-ben Koppány Zsolt nevű lakatosmester által feltalált szerkezethez fűződik, amit legegyszerűbben úgy tudunk leírni, mint a kor autó riasztója, vagy biztonsági zára. Nagyon hasznos találmány volt ez a maga idején, amit nehezen, de be lehetett szerezni, és otthon beszerelni az akkori gépkocsikba, a Ladákba. A probléma a következő volt: az oldalablak előtti, külön nyitható háromszög, a „pillangó ablak” vagy „elefántfül” egyszerűen csak belülről az üvegre volt ragasztva, ami kellő hevítés után (amihez egy öngyújtó is elég volt) leesett, nyithatóvá téve ezzel az egész autót. Erre jelentett megoldást a Koppány Zár, ami biztonságossá tette a rendszert.
 

A következő oldalon még ennél is kreatívabb házi barkács megoldásokat mutatunk, lapozzatok!

Forrás: Fotó: Fortepan, Adományozó: Pálinkás Zsolt, Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Számítógép

Számítógép: A modern számítógép alap elveit Neumann János fektette le. Számítógépnek... Tovább

Világ körül

Az igaz, hogy egy honszerető magyarnak a hazája a legszebb, de ha utazni vágyunk, érdemes... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!