hirdetes

10 csodálatos kép a Balatonról, amit neked is látnod kell

VN

Véget ér lassan ez a nyár is, bár még van majdnem egy hónapotok csobbani egyet a Balatonban, ha még eddig nem tettétek! Jöjjön is egy kis kedvcsináló! Mutatunk 10 tényleg csodálatos fotót a nyári Balatonról, amit semmiképpen sem hagyhatsz ki, ha voltál, akkor meg azért kell ebből a szemszögből is látnod! A képeknél mozgasd az egeret, vagy forgasd a telefont, mert bizony a képek is mozognak, forognak! A fotós, Máté Balázs Attila, Instagram oldalát itt találod, Facebook oldalát itt

Meseszép képeken a  Balaton

A Balaton kilátója- Balatonboglár

A Balatonban én azt szeretem, hogy nagyon -nagyon sok minden van itt, ezernyi látnivaló, érdekes hely, programlehetőség, és miegymás, de van egy-két olyan szimbolikus dolog is, amink neve egyet jelent magával a fogalommal, Ha azt mondom Balaton és kilátó, mindenki a boglári rendhagyó, de nagyon különleges Gömbkilátóra gondol. Szerintem mindenki hallott már róla, legalább képeslapon látta, de bízom benne, sokan vagytok, akik élőben is megcsodálták, és meg is mászták, valamint megtekintették az innen nyíló kilátást. Ez utóbbi csoportba tartozóknak biztosan nem kell elmondanom, hogy élménypark, és bobpálya is van a kilátó mellett, ami a gyerekek óriási kedvence, persze a felnőttek is találhatnak itt élménygyűjtős időtöltést. Hogy pontosak legyünk, a Xantus János Gömbkilátó a Balaton szintjétől mérve körülbelül 60 méter magas Várdombon áll, melyet a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készített alumíniumból az 1950-es évek elején Kádár István mérnök tervei alapján. A kilátó jegy ellenében látogatható, a felnőttjegy 300 ft, a gyerek 250, egy bob csúszás pedig -ha esetleg valakit ez is érdekel- 490 Ft. De nem is húznám tovább az időt, mutatom a lenyűgöző képet innen, egy kicsit más szemszögből, mint ahogyan megszokhattuk, nézz körbe!

hirdetes
 


Persze nem csak ez az egy kilátó van a Balatonnál, sőt…. IDE kattintva mutatjuk merre érdemes még keresgélni!

A Balaton vára- Szigliget

Ha valaki megkérne rá, hogy egyetlen-egy helyet, de tényleg ne többet, csak egyet ajánljak a Balatonnál, amit semmiképpen sem szabad kihagynia, akkor azt hiszem ez lenne az, a Szigligeti Vár, vagy ahogyan hívni szoktuk, a Balaton vára. Hogy miért? Ha megnézed a képet rögtön kiderül majd! De mit is kell tudni a Szigligeti Várról? Dióhéjban: kőfalait a pannonhalmi bencések építették 1260 és 1262 között. Később IV. Béla tulajdonába került, a hosszú évek során számos család birtokolta, majd a Lengyel nemesi családé lett, utolsó tulajdonosa az Esterházy család volt. A török hódítás idején a végvárrendszer része lett. „A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül, csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.” Nemrég esett át egy nagy felújításon, így már újra büszkén várja a látogatókat. Mindenféle elfogultság nélkül írhatom, hogy innen nyílik az egyik legszebb, hanem a legszebb balatoni panoráma, innen belátni az összes Tanúhegyet, tényleg az összeset és a türkíz kék Balatont is. A közeli Badacsony és a Szent György-hegy koporsó formájú hegye, a kopár tetejű Csobánc a várrommal felejthetetlen látvány, amit leírni tényleg nem lehet, de szerencsére nem is kell, mert innen is tudok nektek mutatni egy csodálatos felvételt, nézzétek csak! Egyébként a felnőttjegy 1000 Ft, a gyerek pedig 500 Ft, de szerintem abszolút megéri!

hirdetes

 

 


10 képet igértem, és tényleg annyit fogok mutatni, lapozatok, és jönnek még a szebbnél, szebb fotók!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Aquincumi Múzeum

Aquincumi Múzeum: Budapest egyik leghíresebb, szabadtéri múzeuma.  A mai Óbuda... Tovább

Június

Június: az első nyári hónap, melyet a népi nyelvek az alábbi módon neveztek el: Napisten... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!