hirdetes

A hely, ahol két óceán találkozik, mégsem keveredik össze – Csodálatos VIDEÓ!

Szélesi Ferenc

Szenzációs videót mutatok most nektek, létezik egy hely, ahol két óceán találkozik egymással, mégsem keverednek össze, csodálatos jelenség! A most következő cikkben elmondom azt is, mi az oka ennek az egyedülálló látványosságnak! 

Két óceán

A világ egyik legcsodálatosabb, legkülönlegesebb természeti jelenségét vették videóra. Az Alaszkai-öbölnél olyan csodát láthatunk, amilyet sehol máshol nem, nekünk a szánk is tátva maradt, amikor a videó felvételt néztük! Nem akartam először hinni a szememnek, éppen ezért utánanéztem és kiderült, hogy nem manipulált videóról van szó, a két óceán valóban így néz ki.

Hihetetlen, ahogy egymással találkoznak, mégis éles határvonallal különülnek el teljesen egymástól, egyáltalán nem keverednek össze. A találkozásnál egy habzó határvonalat húznak egymás között és ez a határvonal szabad szemmel is jó látható, az egyik óceán ugyanis halványabb kék, a másik pedig sötétebb.

Rengeteg feltételezéssel lehet találkozni az interneten keresgélve, a legvalószínűbb viszont az, hogy a két óceánnak más a sótartalma. Amíg a Csendes-óceán vize magasabb sótartalommal rendelkezik, addig a Jeges-tenger nem annyira sós. A felvételek látható világosabb színű a Jeges-tenger, a sötétebb pedig a Csendes-óceán.

hirdetes

A Jeges-tenger a gleccsereknek köszönhetően sokkal tisztább, mint a Csendes-óceán, és a sótartalma is sokkal kisebb. A két víztömeg pedig az eltérő sótartalom következtében nem képes összekeveredni, ahogyan azt a következő videó is bizonyítja! Már csak ezért érdemes ellátogatnunk az Alaszkai-öbölbe! 

Az Alaszkai-öböl a Csendes-óceán része, Alaszka déli partjainál és Kanada északnyugati partjainál, az Alaszkai-félsziget és az Alexander-szigetek között fekszik. Az öböl partjai mentén erdőségek, hegyek és számos gleccser található. Alaszka két legnagyobb gleccsere, a Malaspina-gleccser és a Bering-gleccser, az öböl partjainál végződik. Az öböl partjai igen tagoltak. Az öbölhöz kisebb öblök, szigetek és tengerszorosok kapcsolódnak, mint a Cook Inlet, a Prince William szoros, a Yakutat-öböl, és a Cross-szoros. A Lituya-öbölnél jegyezték fel a történelem legnagyobb cunamiját, és ez az öböl egyben a halászhajók népszerű „védett” kikötője.

hirdetes

Az öbölben számos olajszállító tanker mozog, mely veszélyt jelent a tengervíz tisztaságára. Az öböl nagy viharokat okoz. Ebben szerepe van a környező hegyekből az öbölbe érkező nagy mennyiségű hónak és jégnek is. Az itt keletkező viharok dél felé mozognak, Brit Columbia, Washington állam és Oregon felé és nem ritkán elérik Kalifornia déli részét is (elsődlegesen az El Niño idején). Az Egyesült Államok északnyugati és délnyugati részén a szezonális esőzések és hóesések nagy része az Alaszkai-öbölből származik.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivált 1981-ben alapítottál, mely azóta  Magyarország egyik... Tovább

Puliszka

Puliszka:  A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Az étel neve a 17.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld