hirdetes

Az Őrség rejtett ékszerdoboza, a titkos száz fős falu: Kétvölgy látnivalói

VN

Magyarországon vannak ám nemcsak egyszerűen szép helyek, hanem nagyon varázslatos helyek is, amiket felkeresve úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesebeli helyszínen járnánk éppen. Az alig száz lakossal rendelkező Kétvölgynek is van egy varázsa. Az Őrség titkos, rejtett, de egyben legszebb helyét mutatjuk most be nektek, amit mindenképpen fel kell keresnetek!

Az Őrségi titkos hely, Kétvölgy látnivalói

Kétvölgy története 

Már maga a név ’Kétvölgy’ is mesés önmagában, és még nem is voltál a kis utcácskáin, nem is láttad a mesés kilátót, a műemlékházat, és a tanösvényeket, pedig azok csak az igazán mesések! Kétvölgy, egy egészen aprócska település, ami nem máshol, mint a Vas megyei Szentgotthárdi járásában található, kicsikét pontosabban Vas megye délnyugati részén, a Rába menti Vendvidéken helyezkedik el, a 7458-as út mentén. 2015-ös mérések szerint a 97-en lakják, tehát még 100-an sem, területe pedig 6,28 km², annak ellenére egy egészen picurka kis község, hogy két korábbi község, és Ritkaháza egyesítésével jött létre még 1950-ben. A pici falu nagyon különleges, hiszen a legtöbb házat rét övezi, azt pedig erdők veszik körbe. Pont, mint a mesékben, nem igaz? Még egy mesterséges tó is van, ahol az eső vízét gyűjtik a lakók.

hirdetes

Kétvölgy különlegessége

Gondoljuk, sejtitek, hogy nem csak úgy véletlenül írunk erről az aprócska településről, mérete nem elég indok, hogy egy teljes cikket szenteljünk neki, de vannak még ezen kívül is különlegességei, amik miatt nem tehettük meg, hogy ne mutassuk meg nektek. Szóval mitől is olyan különleges Kétvölgy? Azért, mert az Őrség igazi gyöngyszeme! Még egy legenda is kapcsolódik a történetéhez!

Kétvölgy legendája

hirdetes

A falunak van egy Törnyeknak (térképeken Türnyek) nevezett dűlője, amelyről szól egy legenda, ami még egészen a szentgotthárdi csata idejéről származik, ha hiszek az ilyenekben, ha nem, most elmeséljük!  E legenda szerint törökök elástak egy aranyborjút ezen a területen, és hogy bizonyítékokat is felmutassunk, a dűlőnév szlovén neve a török szót takarja, s 1664-ben az oszmán sereg tábora idáig húzódott. Szóval hiszetek már nekünk? Egyébként mellékesben ezen a ponton azt is megjegyeznénk, hogy kétvölgy jelenlegi nevét onnan kapta, hogy a község magvát két patakvölgy köti össze.

Kétvölgy látnivalói

Mi nagyon ajánljuk nektek, hogy látogassatok el ide, méghozzá tavasszal, amikor a mezei orchidea virágzik, olyankor a legszebb a környék! Van egy 5 km-es kialakított túraútvonal a falu körül, ami végig visz a legszebb helyeken. Ennek neve orchidea tanösvény, hmmm meglepő, nem? Útba ejti a túra a Katalin hegyi kilátót, ami a Katalin-hegy 367 méter magas csúcsán áll, és csodaszép panorámát nyújt. De megtekinthető a Mát-forrás és a Szakonyfalvi-patak partja is. A pontos térképet mi is csak találtuk, de lentebb mutatjuk. Egyébként a faluban műemlékház is található a Fő utca 36 szám alatt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Torockó épített öröksége

Torockó épített öröksége: határon túli hungarikum. A magyar határtól körülbelül 300... Tovább

Budapest látnivalói

Budapest fantasztikus és magával ragadó város. Nem véletlenül szerepel évek óta a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás