hirdetes

Annyira kevés a hó, hogy az európai síközpontokat meg sem éri kinyitni!

ZH

Az európai síközpontok újabb kihívásokkal néznek szembe, mivel az egyre melegebb klíma és a hóhiány súlyosan érinti őket. Néhány hely meghosszabbította nyitvatartását, és egész éves turisztikai célpontként pozícionálja magát, míg mások alternatív megoldásokat keresnek a megmaradás érdekében.

kevés a hó a síparadicsomokban

Hóhiány az európai síparadicsomokban


Az európai síparadicsomok hosszú éveken keresztül a hóhiánnyal vívódtak, miközben az éghajlatváltozás hatásai fokozatosan megtették a magukét. Ennek eredményeként néhány hely már arra a döntésre jutott, hogy meghosszabbítja nyitvatartási idejét, és egész éves turisztikai célpontként hirdeti magát, igyekszik új bevételi forrásokat találni. Az Adventure cikkében olvasható, hogy a francia Alpokban található La Sambuy síközpont is azok közé tartozik, amelyek meghátrálnak a hóhiány és a gazdaságosság kihívásai előtt. Míg La Sambuy-ban korábban a síszezon december elejétől március végéig tartott, tavaly mindössze négy hétnyi hóesésről számoltak be.

Nem nyitnak ki az európai síközpontok?

A síközpont működésének fenntartása ezen a területen komoly veszteséget okozna, körülbelül félmillió eurós (körülbelül 200 millió forint) éves költségvetési hiányhoz vezetne. Bár az üzemeltetők számára a hely fontos közösségi központként szolgált, és olcsóbb alternatívát kínált a közelben található síközpontokhoz képest, azonban az extrém hóhiány miatt a városi tanács úgy döntött, hogy nem lát értelmét annak, hogy folytassák a működést.

hirdetes

Ez azonban csak egy példa az európai síparadicsomok kihívásaira. A globális hőmérséklet emelkedésével a hóágyúk nélkül működő síközpontok egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek. A síparadicsomok több mint fele Európában található, és a hó nélkül valószínűleg nem tudnának életben maradni. Az üzemeltetők különféle intézkedésekkel próbálják megküzdeni ezzel a problémával, mint például a gleccserek nyári takarókkal való befedése Svájcban. Ezek a lépések azonban nem csak költségesek, hanem nem is mindig hatásosak a hó stabilitásának megőrzésében.

hirdetes


Európa szerte átalakulnak a síközpontok

Egyre több síterep próbálja meg átalakítani magát egész éves vagy nyári célponttá, hogy növelje a turizmust és kiegyensúlyozza a bevételi forrásokat. A Dolomitokban található Fai della Paganella területén például nyaranta több hegymászó és hegyikerékpáros látogat, mint télen sísíelők. Bár a téli szezon még mindig a fő bevételi forrás a télidőszakban, a változó klíma miatt a síparadicsomok kénytelenek keresni új módokat az életben maradásra, és az üzemeltetőknek a környezeti kihívásokhoz való alkalmazkodásra.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Luxemburgi ház

Luxemburgi ház: A Luxemburgi-ház alapítója Luxemburg grófja, Henrik volt, aki  az 1300-as... Tovább

Bálványosi Nyári Szabadegyetem

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor: a Kárpát-medence nagyszabású szellemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Gasztronómia Hírek Külföld Programajánló