hirdetes

Trabant, Lada, Skoda, Dacia- miért pont így hívják a KGST híres autómárkáit?

VN, ZH

Trabant, Lada vagy Zsiguli, Skoda, Dacia, Moszkvics és egy véget nem érő lista, amit apukám elővesz, ha a régi autókról kérdezem őt. Ilyenkor mindig izgalmas, olyan jó kis régi szép időkbéli történetekkel drukkol elő, amiben a fent felsorolt márkanevek játszanak főszerepet. De vajon honnan származnak ezek a nevek? Kiderítettük, legalább is megpróbáltuk kideríteni!

Régi autómárkák neveinek eredete

Lada avagy Zsiguli nevének az eredete

A legmenőbb korabeli verda, kétség nem fér hozzá! Azonban ennek a KGST gyártmány nevének eredete ma sem teljesen tisztázott, úgyhogy ennek inkább csak próbáltuk kideríteni a nevének eredetét. A Zsiguli kifejezés minden bizonnyal nagyon kreatív módon a gyár közelében található hegyet jelöli, a Lada elnevezés már nem ennyire kézenfekvő, sőt egészen komplikált kideríteni, honnan van. Az orosz mitológiában a szépség és fiatalság istennője ezt a nevet viseli, sőt még keresztnévként is használják. De mégsem innen származtatják a nevet, sokak szerint a logóban is látható hajómárka a lagyja volt a névadója sokak kedvenc régi utójának a Ladának.
 

Dacia nevének az eredete

A Dacia nevének megfejtéséhez egészen a Római korig kell visszautaznunk.  A Dákok földje Dacia Provincia néven volt a Római birodalom része, és ezt az időszakot eleveníti fel az egyébként még ma is létező márkanév. A Pannonia motorokhoz hasonlóan kapta a nevét a Dacia is.

hirdetes

Trabant nevének eredete

A régi jó Trabantra még én is kristálytisztán emlékszem. Egy bizonyos kor felett nem létezik olyan ember, akinek ne lenne egy-egy jó élménye, így utólag kellemes története, amiben kisebb, vagy nagyobb szerepet játszott egy Trabant. Igazi hűséges útitárs volt, és neve is éppen erre sugall, persze nem szó szerint, de átvitt értelemben mindenképpen. Ez az autó volt az igazi útitárs, és a neve is ezt jelenti. A Trabant egészen egyszerűen a Szputnyik német fordítása, jelentése tehát műhold. A Trabant tehát és az első űrszonda után kapta a nevét, ami nem kis dolog, persze egy ilyen autónál meg sem lepődünk.

Skoda nevének eredete

Emil Skoda után kapta a nevét a Skoda márka, annak ellenére, hogy nem ő volt az eredeti alapító. Az először kerékpár, majd később motorgyárrá alakult üzemet Laurin és Klement Vaclav alapította, de később egy pilzeni óriásvállalat felvásárolta és átnevezte. Itt nincsenek mesék, csak a papírforma.

hirdetes

Wartburg nevének eredete 

Itt sincsenek mesék, kalandos történetek, még annyin sem, mint a Skoda esetében. A Wartburg nevét egészen egyszerűen a gyárnak helyet adó Eisenach városban található, nem mellékesen az UNESCO Világörökség részét is képező váráról kapta. Ugye, hogy így utólag olyan várasan is cseng a neve? 

Moszkvics nevének eredet

Hát ez sem lett túlbonyolítva, a kreativitást nem vitték túlzásba, a névadás kapcsán inkább bíztak az egyszerű, de nagyszerű elvben. Moszkvics szó ugyanis egyszerűen moszkvait, Moszkvából származót jelent.  És mintha a Moszkvics névadását másolták volna a Zaporizzsjei Autógyár (ZAZ) csodájának neve zaporozsjei lakost jelent.
 

Forrás: Kép: Fortepan / Magyar Rendőr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Skála Áruház

  Skála Áruház:  Az egyik leghíresebb magyar üzlet volt a rendszerváltás előtt,... Tovább

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete:  Kulturális örökség, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyarország Magyarság Retró Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!