hirdetes

Ki mit tud?

Pi

Sok tekintetben nem élünk szép időket. Celebek, instás sztárok, influencerek korában vagyunk, ahol pillanathedonisták adják egymásnak a kilincset. Róluk szólnak a hírek, velük van tele az internet. Régen persze ez is máshogy ment.

Tehetségkutatás régen

Valószínűleg az akkori tehetségkutatókra is azt mondták az idősebbek, hogy felesleges időpocsékolás. Mit mondtak volna, ha tudják, hogy pár évtized múlva évente több alkalommal is keresik majd az ország legjobb énekeseit és előadóművészeit? Mit mondtak volna, ha tudják, hogy annak idején majd a csapból is ezek az emberke fognak folyni? Az újszülöttnek persze minden vicc új, de ez azért még viccnek is rossz-gondolhatták. 


Térjünk is rá a kor tehetség felefedező műsorára és vetélkedőjére a Ki mit tud-ra. A mai zenés vetélkedők őse volt ez a vetélkedő, mely nem kevesebb, mint 10 évadot élt meg 1962 és 1996 között.


A MTV kulturális tehetségkutató műsorában több kategóriában is megmérettethették magukat a jelentkezők. Ez volt az a műsor, ahol egyszerre indulhattak zenével, humorral, bűvész trükkökkel a jelentkezők. Mind ezek mellett, ha valaki vagy színészi képességeit szerette volna megcsillogtatni, annak se mondtak nemet.

hirdetes
A műsorban tűntek fel és váltak ismertté olyan ma már halhatatlannak számító művészek, mint Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zorán vagy éppen Gálvölgyi János. De ebben a műsorban tűnt fel a később oly’ népszerű Neoton, a Hungária és a Metro zenekar is. Műsorvezetői között tartjuk számon a legendás és azóta bántóan korán az élők sorából eltávozó Antal Imrét is.


A Ki mit tud talán legjellegzetesebb eleme a díszlete volt. A színpad közepét egy vasúti szerelvényt ábrázoló elem foglalta el, ebben ültek az éppen továbbjutásra álló versenyzők. Ha a zsűri a kategóriában jobbnak ítélt egy másik indulót, akkor a kiesett versenyzőnek helyet kellett cserélnie a vonatban a bejutóval. 

hirdetes


Fogadni mernék rá, hogy az idősebbeknek nagyon sok szép emléke kötődik ehhez a műsorhoz. Más világ volt, más technikával, az élet is lassabb volt, mint manapság. Az innen kikerülő győztesek sokkal emberközelibbek voltak, mint a mai pályatársaik. De nincs ezzel gond. Változnak az idők és a szokások. Tehetségek jönnek-mennek. A Ki mit tud pedig legenda marad. Akárhány sztár születik még a közeljövőben az itthoni tehetségkutatókon.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lóczy-barlang

Lóczy-barlang: A Lóczy-barlang  1882-ben kőfejtő munkások által felfedezett, közel 150 m... Tovább

Dunántúl

A Dunántúl Magyarország nyugati felének gyűjtőneve. A Duna folyási irányának jobb oldalát... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!