hirdetes

Na de kicsoda az az Elizabeth Swaney?

FO

Tele vannak vele a hírek és a beszélgetős műsorok. Egy név, ami egyszerre ismerős és ismeretlen. Ismerős, mert tényleg még a csapból is ez folyik, és ismeretlen, mert valójában sokaknak fogalma sincs, hogy ki is ez a lány. Ezért most lerántjuk a leplet és helyre tesszük a dolgokat, hogy valójában kicsoda az az Elizabeth Swaney.

Na de kicsoda az az Elizabeth Swaney? - magyar síelő olimpikon

Sokat emlegetett név a magyar közéletben a téli olimpia óta, mégse tudják sokan, hogy ki is ő, és miért is figyelt fel rá az egész világ, főként a magyar közönség. Szerencsére rengeteg kiváló magyar sportolóval büszkélkedhetünk, akik teljesítményükkel és hozzáállásukkal bizonyították, milyen ügyes is a magyar nép, és akikről büszkén hallgatjuk a híreket, akkor is, ha esetleg nem úgy sikerül egy versenyszám, mint reméltük. Hiszen tudjuk, hogy mennyi munka van mögötte, és mindenkinek lehet rossz napja, vagy lehet sérült, kimerült, vagy csak izgatott.

Elizabeth Swaney azonban más. Valahogy furcsa, kérdő tekintettel állunk a dolgok előtt, hogy hogyan és miért. Miért indult a téli olimpián, miért épp magyar színekben, és hogy lehet az, hogy egyáltalán kijutott oda? Lássuk, ki rejtőzik a név mögött!

Életrajz

Elizabeth Marian Swaney 1984 júliusában született az amerikai Berkeley-ben. A kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett diplomát politikatudományból, később pedig a Harvard Egyetemet is elvégezte, tervezőmérnök szakon. 19 éves korában indult a kaliforniai kormányzóválasztáson, de legnagyobb bánatára Arnold Schwarzenegger elég izmos ellenfélnek bizonyult és elnyerte előle a kormányzói címet. Próbálkozott tánccal és pompomlány is szeretett volna lenni, de egyik helyre sem vették fel.

Lapozz tovább, a cikk még nem ért véget!

Na de kicsoda az az Elizabeth Swaney? - magyar síelő olimpikon

Ennyi sikertelenség után nem adta fel, ugyanis 2006-tól nagyjából annak szentelte az életét, hogy megpróbált különböző (akármilyen) versenyszámokban kijutni a téli olimpiára. Próbálkozott az Egyesült Államok skeleton csapatába is bekerülni – sikertelenül, majd váltott a szabadstílusú sízésre, és inkább az USA-t is hagyta, és Venezuela színeiben próbálkozott volna… ha hagyták volna. Ugyanis a Venezuelaiak nem hagyták, hogy az ő zászlajuk alatt induljon a 2014-es téli olimpián. A most 33 éves hölgy amúgy 25 évesen kezdte el elsajátítani a síelés tudományát, és 27 évesen váltott a síakrobatika szakág félcső versenyszámára, amivel – szinte hihetetlen – de kijutott az olimpiára és híressé vált…vagy hírhedté, ezt mindenki döntse el maga.

hirdetes

Hogyan került a magyar olimpiai csapatba?

hirdetes

Miss Swaney szerencséjére van egy enyhe magyar kötődése. Ugyanis édesanyja révén indulhatott magyar színekben, és sok évnyi sikertelen próbálkozás után immáron magyarként próbált ismét kvótához jutni. Ez annyira jól sikerült neki, hogy 2016-ban és 2017-ben a magyar síszövetség az év női sportolójának választotta szabad stílusú síben az egyébként magyarul sem beszélő olimpikont.

A téli olimpiára ugye tudvalevő, hogy kvótát kell szerezni. Ehhez pedig az kellet, hogy a világkupán az első 30-ba bekerüljön. Ezt rendkívül trükkösen érte el. A félcső versenyszámnak ugyanis világszerte kevés indulója van. Elizabeth pedig csak arra törekedett a versenyek alatt, hogy ne essen el. Trükköt, vagy bármit, ami ennek a szakágnak az alapját adja, nem igazán mutatott be. Csak lecsúszott oda-vissza ingázva a pályán, ahogy az az olimpiai felvételen is látszik. A legmeglepőbb, hogy mindez működött és elég volt. A legjobb eredményét egy kínai versenyen érte el, ahogy 15 indulóból sikerült 13.-ként végeznie, mivel akkor a jobb versenyzők más helyen indultak, vagy elestek. Ennek ellenére büszkék is lehetnénk rá, hiszen ő volt az első magyar induló ebben a szakágban az olimpia történelme alatt.

Az olimpiai versenyző elmondása szerint csak részben elégedett a teljesítményével: „Csak részben vagyok elégedett... Annyiban vagyok elégedett, hogy Magyarországot képviselhettem egy olimpián, és bízom benne, hogy ott is felfigyelnek erre a sportágra, és többen kezdenek el foglalkozni vele."
Azt hiszem kijelenthetjük, hogy mindnyájan bízunk benne, hogy mindenki, így a Magyar Olimpiai Bizottság is jobban fog foglalkozni az üggyel, már ami a kvalifikációszerzést illeti. Elizabeth Swaney ugyanis élete teljesítményét nyújtotta azzal, hogy a 2018-as téli olimpián síakrobatika félcső versenyszámban 24 indulóból a 24. lett. Talán időszerű újra gondolni kicsit a részvételi feltételeket.
 

Most pedig ha eddig nem láttad, itt megnézheted ezt a varázslatos mutatványt, amit Pjongcsangban nyújtott.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A nagy tiszai ciánmérgezés

A nagy tiszai ciánmérgezés: Óriási tragédia ez az újkori magyar történelemben. A tiszai... Tovább

Olimpia

Olimpia: a sportok összcsúcseseménye.Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Sport