hirdetes

Rendkívüli: Orbán Viktor kijárási korlátozást rendelt el az egész ország területére

VN

Orbán Viktor hivatalos bejelentésében kijárási tilalmat rendelt el egész Magyarország területére a koronavírus járvány visszaszorítása miatt, a korlátozás március 28-tól április 11-ig érvényes. A járvány helyzetre való tekintettel egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak, először elrendelték a veszélyhelyzetet, bezártak a szórakozó helyek, egyetemek, iskolák, a vendéglátóhelyek és boltok csak szigorú előírások szerint lehetnek nyitva. De most még az otthonról való szabd kijárást is korlátozzák.

Kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon

Munkavégzés, vagy alapvető szükséglet

Ahogy már több európai országban is, úgy hazánkban is kijárási tilalmat rendeltek el. Szakemberek eddig is arra kérték a lakosságot, hogy a járvány megfékezése érdekében kerüljék az otthonról való kimozdulást, csak akkor hagyják el a lakást, ha nagyon muszáj, de ezentúl ezt is rendelettel szabályozzák. Mit is jelent ez? Ez azt jelenti, hogy csak az hagyhatja el otthonát, akinek erre nyomós oka van, tehát vagy munkavégzés céljából lép ki az otthonából, vagy élelmiszer boltba, patikába indul. Nyilvános helyeken pedig tartani kell egymástól másfél méter távolsághoz

Az élelmiszer boltok és a gyógyszertárak nyitva maradnak

Az élelmiszer boltok és a gyógyszertárak továbbra is nyitva maradnak, és feltöltésükről gondoskodik a kormány. A gyógyszertárakban eddigi rendeletek szerint is csak kint lehetett várakozni, ez továbbra is így marad, csak annyian tartózkodhatnak a patikák területén, ahány embert kiszolgálnak.  A boltokban sorakozva is tartani kell az egy méter távolságot. A szakemberek azt is javasolják, hogy amennyiben mód van rá, bankkártyával fizessenek, ezzel is csökkentve a koronavírus átadásának kockázatát.

hirdetes

Az idősek külön sávot kapnak

Már többször is volt róla szó, hogy a koronavírus különösen a 65 év feletti korosztályra veszélyes, ezért megóvásuk érdekében ők külön sávot kapnak. Ez azt jelenti, hogy 9 és 12 óra között csak az idősek mehetnek az élelmiszer boltokba, ebben az idősávban más nem tartózkodhat ott. A miniszterelnök bízik benne, hogy a lépések hatására lassul a vírus terjedésének sebessége, úgy gondolj, hogy más országokhoz képest nem szigorúak ezek az intézkedések. 

hirdetes

A szigorú intézkedésekre a megelőzés miatt van szükség

Ezekre a szigorú intézkedésekre saját magunk biztonsága miatt van szükség, azért, hogy minél hamarabb túllábaljunk a koronavírus okozta járvány- és veszélyhelyzeten, minél kevesebb veszteség árán. Magyarországon már 300 regisztrált koronavírussal fertőzött személy van, és sajnos 10 halálos áldozatot is követelt hazánkban a vírus. De világszinten a fél millió főt is meghaladja a fertőzöttek száma. Szakértők arra számítanak, hogy hazánkban is robbanás szerűén meg fog nőni a koronavírusos esetek száma, sokan csoportos fertőződésekre is számítanak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket, és előírásokat. 

Végül is mikor hagyhatom el a házat, és mire számítsak, ha nem így teszem?

Tehát csak a legalapvetőbb szükségletek miatt lehet a lakáson kívül tartózkodni, de mi számít ennek? Munkavégzés, bevásárlás, alapvető hitelügyek intézése, egészségügyi séta, állatok ellátása, szülői jogok, kötelességek gyakorlása, üzemanyagtöltő-állomások felkeresése, dohánybolti vásárlás, fodrász, manikűrös, egyéb szolgáltatás igénybevétele, hivatalos ügyek intézése, indokolt esetben, szigorún tartva a megfelelő szociális távolságot. És bizony büntetés is lesz. Szabálysértés, ha valaki megszegi a korlátozást, helyszíni bírságolás lehet, a minimumtétele ennek 5000 forint, maximuma 500 ezer forint.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budavári Sikló

Budavári Sikló: Budapest egyik különlegessége, melyet évente több, mint 1 millió turista... Tovább

Szabolcsi alma

Szabolcsi alma: messzi földön híres a szabolcsi alma. A „szabolcsi" eredet... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!