hirdetes

A legszükégesebb rossz – Mit kell tudni a kijárási tilalomról?

B. Á.

Számos országban bevezették már a kijárási tilalmat a koronavírus-járvány miatt, Magyarországon még nem. Sokan követelik, még többen pedig azt sem tudják, mivel jár a kijárási tilalom, most szeretnénk mindent tisztába tenni, nézzük, mit kell tudni a kijárási tilalomról! 

Mit kell tudni a kijárási tilalomról

Ki rendelhet el kijárási tilalmat?

Csak és kizárólag a kormány jogosult kijárási korlátozás elrendelésére, még a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás sem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási tilalmat rendeljenek el. A kormány a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen vezethet be rendkívüli intézkedéseket, tehát egyértelműen csak a kormány jogosult arra, hogy kijárási tilalmat vezessen be. 

Kijárási tilalom a magyar jogszabályokban

A 2011. évi CXIII. törvényt hívtuk segítségül, ami a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szól. Ennek a törvények a 70. §-ának 5. bekezdése szerint: „Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartalmát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni. 

hirdetes

A jogszabály úgy fogalmaz a korlátozó intézkedések kapcsán, hogy „Elrendelhető 

a)    az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozására, illetve engedélyhez kötése, 
b)    hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad.

hirdetes

A kijárási tilalom szólhat az egész országra, vagy csak egy részére, megszabható az időtartalma is, tehát lehet egész napos, vagy időszakos is.  

Milyen kijárási tilalomra lehet számítani Magyarországon? 

Több országban vezettek be már olyan kijárási tilalmat, ami este 18 vagy 20 órától korlátozza a kijárást, hajnali 6-ig. Bevezettek már olyat is, hogy csak engedéllyel lehet elhagyni otthonunkat, kizárólag munkába járni, bevásárolni lehet. Olyan intézkedéseket is bevezettek már, ami az időseket érintette, bevásárlási idősávokat jelöltek ki nekik, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak.

Azonban olyan kijárási tilalommal is találkozhatunk már, hogy csak egy ember hagyhatja el otthonát a családból, ő is csak munkába járhat, bevásárolhat. Ezek mindegyike bevezethető Magyarországon is, a kérdés már csak az, hogy mikor fog sor kerülni erre. Te támogatod a kijárási tilalom bevezetését? Szavazz, ezzel mondd el véleményedet! 

Támogatod, hogy Magyarországon bevezessék a kijárási tilalmat?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Miskolctapolca barlangfürdő

Miskolctapolca barlangfürdő: Miskolc és Borsod megye első számú idegenforgalmi... Tovább

Kerecsensólyom

Kerecsensólyom: Büszke madár, melyek közül nem egy Magyarországon él. A korábban vadászatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!