hirdetes

Koronavírus: Kínában lezártak egy 700 ezer fős várost

VN

Bár úgy tűnt, hogy Kínában megoldódni látszik a koronavírus helyzet, most mégis elkezdett újra megemelkedni a fertőzöttek száma, olyannyira, hogy egy 700 ezer fős települést is lezárni kényszerültek, mutatjuk is a részleteket.

Koronavírus Kínában: újra megugrott a fertőzöttek száma, lezártak egy várost

A koronavírus Kínában

Röviden összefoglalva a koronavírus helyzetet Kínában: még tavaly év végén, egyesek szerint ősszel új koronavírus faj jelentkezett a feltételezések szerint Vuhanban először, majd ennek hatására járvány robbant ki, először helyi szinten, de később tovább terjedt, és mára már akkora világszintű járvánnyá nőtte ki magát, hogy néhány jelentéktelen ország kivételével mindenhova eljutott. Több mint 4 millióan fertőződtek meg, és több mint 282 ezer halálos áldozatot követelt. Igen ám, de miközben a világ egyre több területére terjedt el, gócpont alakult ki először Olaszországban, majd sorjában több Európai országban is, majd az Amerikai Egyesült államokban, Kína kijelentette, hogy náluk a járványveszély elhárult, a koronavírus járvány a végéhez közeledik. Ennek megfelelően a karantén intézkedéseket feloldották és még áprilisban elkezdték az élet fokozatos újra indítását. Több kutató már akkor korainak ítélte meg ezeket a gazdaság szempontjából ugyan szükséges, de véleményük szerint elhamarkodott lépéseket. Most egy 700 ezer fős várost zártak le, mert megugrott a fertőzöttek száma.

hirdetes

Mi történt megint Kínában?

A 700 ezer fős, orosz-kínai-észak-koreai hármas határ közelében fekvő Sulanbant egyetlen nap leforgása alatt a legalacsonyabbról, a legmagasabb kategóriába sorolták a vírusveszély szempontjából, miután megugrott a fertőzöttek száma. Hétfőn 17 új fertőzöttet azonosítottak, de az ezt megelőző napon is kétszámjegyű volt az új fertőzöttek száma. Ami az egész helyzetet még drasztikusabbá teszi, hogy az összes új fertőzött az országon belül fertőződött meg, tehát nem behurcolták a vírust. A kínai média szerint mindannyian egy mosodában dolgozó 45 éves nőtől kapták el a betegséget, ugyanis koronavírussal diagnosztizálták a nő férjét, a lánytestvéreit és több közeli hozzátartozóját is, annak ellenére, hogy nem jártak külföldön, és nem találkoztak ismert fertőzöttel. Egyelőre rejtély, hogy honnan indult újra a koronavírus.

hirdetes

Lezártak egy újabb várost Kínában

Az új fertőzöttek számának drasztikus ugrása miatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy lezárják a várost, hiszen a rendelkezésre álló információk szerint arra lehet következtetni, hogy a vírus még mindig közösségben terjed. Mit jelent a lezárás? Ideiglenesen minden közösségi teret, sportközpontot, mozit és könyvtárat, bezártak, minden lakost felszólítottak, hogy a "szokatlan helyzeteket" leszámítva ne hagyják el otthonukat, továbbá magát a várost nem hagyhatja el senki, és a tömegközlekedést is felfüggesztették.

Rossz hír az is, hogy a járvány eredeti gócpontjának számító Vuhanban is öt új fertőzöttet találtak, amire két hónapja, egészen pontosan március 11. óta nem volt példa. Most az egész világ szeme Kínán van, hogy hogyan kezelik a helyzetet, hiszen ez egy jó példa lehet a későbbi fázisban tartó országok részére: milyen ütemben kell feloldani a korlátozásokat, hogy elkerülhető legyen egy esetleges második hullám?
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Látnivalók Budapesten

Látnivalók Budapesten Budapest egyike a világ legszebb fővárosainak. Nem csupán csodás... Tovább

Mézga család

Mézga család: A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!