hirdetes

A Keleti-Alpok és a Kőszegi-Hegység varázslatos helyei

ZH

Az ország nyugati részében magasodó Kőszegi-hegység és az Írottkő Natúrpark rengeteg gyönyörűséggel kápráztat el a Keleti-Alpok területén, panorámás túraútvonalaival, történelmi kincseivel vagy épp a helyi gasztronómia különlegességeivel.

Kőszeg

Kirándulás Kőszegre és a Keleti-Alpokhoz

A Kőszegi-hegység az országhatáron is átnyúlik, ahol a kirándulók több évezredes történelem nyomvonalain kalandozhatnak. Látogass el a kéklő Írottkőre, irány egy kerékpártúra a hegység körül, ismerkedj meg a régmúlt gyógymódjaival az Arany Egyszarvú Patikamúzeumban vagy kóstolj ehető virágokat a Virágudvarban Kőszegen! Pillants be különböző történelmi korokba a térség legszebb várainak, várromjainak és kastélyainak felfedezésével és persze semmiképp ne hagyd ki Kőszeg csodálatos, középkori városát, amit gyakran Magyarország ékszerdobozának is említenek. A korábban teljesen elzárt határterület változatos, különleges szépségű tájain népszerű tanösvények vezetnek végig, mint például a vadregényes Óriások útja. A csúcsokkal kísért hegygerinc, a különleges kalapos sziklák, mély, szurdokszerű patakvölgyek, szőlővidékek és a patakok áradásai által formált síkokon 500 kilométernyi turistaútvonal csábít a kirándulásra.

5 látniváló Kőszeg környékén és a Keleti-Alpoknál

1.    Írottkő Natúrpark

1997-ben nyitott meg az Ausztriába is átnyúló, különleges Írottkő Natúrpark, melynek névadó, egyben legmagasabb pontja a Kőszegi-hegység Írottkője. A csúcs 884 méter magas, amely a Dunántúl, az osztrák oldalon pedig Burgenland legmagasabb csúcsa is egyben.

Az Írottkó Natúrpark Egyesület évtizedek óta azon dolgozik, hogy megőrizze és elérhetővé tegye a kirándulók számára az ország jellegzetes tájegységeinek megannyi természeti, kulturális és történelmi értékét is, amilyen például Cák országos hírű pincesora vagy az egykor Jurisics által őrzött Kőszegi Vár. A vidéken barangolva mindenképp mássz fel az erdő ölelte Szent Vid-kápolnához, ami a határmenti Velem településen tör a magasba.

hirdetes

2.    Cáki Pincesor

Az alpokaljai kis falu határában lévő ligetes gesztenyeerdők alatt fekszik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum műemléki védelem alatt álló, országszerte híres pincesora, amely hajdan virágzó szőlő-, bor-, és gyümölcskultúrának állít emléket.

Az apró méretű, zsúp- és nádfedeles pincék a 18-19. század fordulóján épültek, mára pedig már változatos rendezvények helyszíne lett. A múzeum szabadtéri így április 1. és október 31. között fogad vendégeket.

hirdetes

3.    Hétforrás

A kristálytiszta, meglehetősen hideg vizű forrás mai foglalata a millenium évében, 1896-ban készült. Ekkor nevezték el a hét magyar vezérről – Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm-, amiről kis kőtáblák árulkodnak a csobogó víz felett. Akár kerékpárral vagy gyalogosan, Ausztria felől is könnyedén megközelíthető a vadregényes völgykatlan mélyén megbúvó, kedvelt kirándulóhely, amely egyben a Kéktúra egyik pecsételőhelye is egyben

4.    Lockenhaus Vára

A ma már Ausztriához tartozó, egykoron magyar nemesi családok tulajdonában lévő Léka (lockenhaus) szemet gyönyörködtető vára Kőszeg környékének egyik legvonzóbb látványossága. A Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán, egy kis tó felett álló középkori lovagvár látványa már messziről felfedezésre hívja a kirándulókat. A vár alatt csodálatos, erdős környezetben, a Gyöngyös-pataknál vízirigók és hegyi billegetők fészkelnek. A vár épületében nem csak múzeum, de szálloda, étterem és rendezvényközpont is található. Azt is érdemes megemlíteni, hogy itt található Európa legnagyobb denevérkolóniája is.

 


5.    Marton-szállás Hagyományőrző központ

A látnivalókban gazdag Kőszegi-hegység lábánál fekvő Marton-szállás tárt karokkal várja azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik szívesen megismerkednének a honfoglaló magyarság életével és kultúrájával. A hagyományőrző központ egyedülálló módon hozza összhangba az ősi élet egyszerűségét a modern ember életvitelével, célja pedig, hogy megismertesse a látogatókkal a természettel való együttélés szépségeit. A hatalmas erdővel körülölelt terület az Írottkő Natúrpark része, ahol megismerkedhetsz az íjászat rejtelmeivel, a korabeli kézműves tevékenységekkel és fegyverekkel, illetve akár lovagolhatsz is békés, nyugodt környezetben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Villányi borvidék

Villányi borvidék: Az ország egyik legkedveltebb borvidéke. A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Hegyeshalom

Hegyeshalom Magyarország nyugati, leghíresebb határátkelője, Ausztria irányába.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Sport Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!