hirdetes

Csodaszép kirándulóhelyek a Bükkben - Fedezd fel Magyarország északi területeit!

SzT

A Bükk Magyarország északi részének egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, amely számos látnivalót és túraútvonalat kínál. Ebben a cikkben megismerhetsz 5 olyan csodálatos bükki kirándulóhelyet, amiket legalább egyszer látnod kell. Fedezd fel a Bükk rejtett kincseit, és tervezz egy felejthetetlen kirándulást ebben a csodálatos magyarországi térségben!

Kirándulóhelyek a Bükkben: A legjobb túraútvonalak és látnivalók

1. Hámori-tó - kirándulóhelyek a Bükkben

A Hámori-tó Magyarország egyik legszebb fekvésű tava, melyet 14 állandó és 11 időszaki forrás táplál. Vize sötétzöld színű, amit Petőfi is megörökített műveiben, hiszen tükrözi az őt körülvevő erdős hegyek szépségét. A tó 1813-ban jött létre, amikor a Garadna-patakot ipari célokra duzzasztották fel, így biztosítva a közeli vashámorok működtetéséhez szükséges vízenergiát. A tavat körülvevő romantikus sétányok és kilátópontok egész évben várják a látogatókat, lehetőséget nyújtva csónakázásra és horgászatra.

A tó már a 19. században is népszerű turisztikai látványosság volt, ahol csónakázási lehetőségek várták a látogatókat. A 20. század elején cölöpökre épített strandfürdő működött a partján, és a Palotaszálló prospektusaiban még vitorlázási lehetőségeket is kínáltak. Az ipar visszaszorulásával a 19. század végére a környék a turisták számára is megnyílt, tovább fokozva a Hámori-tó vonzerejét.

hirdetes

2. Fazola-kohó - kirándulóhelyek a Bükkben

hirdetes

A festői Garadna-völgyben található az 1812-ben épült Fazola-kohó, amely hazánk egyik legjelentősebb ipari műemléke. Ez a faszéntüzelésű nagyolvasztó a diósgyőri vasgyár kezdetét jelenti, hiszen itt indult a vasérc megmunkálása. A kohóban termelt nyers vas megmunkálásához hozták létre a közeli Hámori-tavat, amely mint ahogy már a korábbiakban volt róla szó, a Garadna- és Szinva-patakok vizének felduzzasztásával jött létre.

A kohóhoz kapcsolódó Massa Múzeum és a műemlék kovácsműhely betekintést nyújt a vaskohászat történetébe, míg a szabadtéri kiállítás a kohászati és bányászati nagygépeket mutatja be. Minden év szeptemberében a Fazola Fesztivál keretében életre kel a kohó, amikor látványos csapolásokat, hengerlést és fémöntést mutatnak be a szakemberek. A Fazola-kohó és környéke így nem csak ipartörténeti emlék, hanem élő turisztikai látványosság is.

Lapozz a többi csodálatos bükki kirándulóhelyért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar királyi jogar

A magyar királyi jogar: a jogar a magyar koronázási jelvényegyüttes legrégebbi része. A... Tovább

Magyar Tudományos Akadémia

Magyar Tudományos Akadémia: A Magyar Tudományos Akadémia magyarországi tudományos... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyarország Programajánló Utazás
X
Kövess minket facebookon!