Kis-Balaton csodája

hirdetes

Ahova ember sem léphet be: ilyen a Kis-Balaton!

Pi
hirdetes

Kis-Balaton és a Balaton-felvidék.Ne mindig csak a Balatonról, a magyar tengerről írjunk, mikor a közvetlen közelében ott vannak további gyönyörűséges természeti helyek is.
 

Íme a Kis-Balaton

A Balaton-felvidékre és a Kis Balatonra gondolunk itt első sorban, melyek párjukat ritkító adottságokkal vannak felruházva és főleg a Kis-Balaton esetében van ez így, méltatlanul kiszorult a perifériaára. A Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység. A terület a Zala folyó torkolatvidéke, amely mindig mocsaras volt a 19. században.

 

Addig tartozott egy egységbe a Balatonnal, mely a mai tó nyúlványa volt anno.   Ekkor azonban jelentős változások következtek be a térségben, ami a déli part vasútépítése miatt következett be. A vízszint jelentősen lecsökkent, sőt egyes helyeken már művelésre alkalmassá vált, azonban a szűrő hatás megszűnése miatt a nagytestvér, a Balaton minősége is romlásba kezdett.

hirdetes

 

Erre az 1970-es években találtak megoldást. A kidolgozott egy terv szerint a Kis-Balaton újbóli mesterséges elárasztásával, a mocsárvilág rehabilitációjával a terület ismét erőre kapott. A várakozásoknak megfelelően a mocsárvilág gyorsan regenerálódott, így a terület jelentős része pillanatnyilag fokozottan védett élőhely, ahol jelentős mértékben korlátozott a turisták mozgása. A következő oldalon videót is mutatunk erről az egyébként alig látogatható részről!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín hotelben   Ha rendezvényhelyszín, akkor hotel? Számtalan... Tovább

Szabolcsi alma

Szabolcsi alma: messzi földön híres a szabolcsi alma. A „szabolcsi" eredet... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.