hirdetes

Klebelsberg kastély - Évekig kallódott a sokak számára ismeretlen budapesti kastély

ZH

Budapest egy elvarázsolt kastélyában rejtőzik Klebelsberg Kunó története, mely a politika, változások és kitartás mozaikjává vált, s napjainkban impozáns emlékházként ragyog.

Klebelsberg kastély

Az Elhagyatott Elegancia


A tündérszép budapesti kastély, amelyet Klebelsberg Kunó, az első világháború utáni Bethlen-kormány „egyetemépítő” minisztere birtokolt, az elegancia és megrendülés házaként emelkedik ki a budapesti birtokon. Az épületnek hosszú története és változatos sorsa van, amely évtizedeken keresztül szorosan kapcsolódik a magyar politika és kultúra fejlődéséhez.


Klebelsberg Kunó és Az Épület Megvásárlása


A 20-as évek elején Klebelsberg Kunó, az oktatás- és kultúrpolitika egyik meghatározó alakja, egy pesthidegkúti kastély tulajdonosává vált. A politikus és felesége, Botka Sarolta, éveken át élték mindennapjaikat ebben a gyönyörű épületben. A kastély számos átépítésen esett át, és 1930-ra elérte végleges formáját, egy elegáns és kényelmes otthonként szolgálva a házaspárnak.


Az Elkerülhetetlen Változások


A gazdasági világválság és a Bethlen-kormány lemondása után Klebelsberg Kunó 1931-ben ismét a magánéletbe vonult, és haláláig a kastélyban élt feleségével. Azonban a politikai változások és a kastély államosítása után a Klebelsberg-kastély sorsa megfordult.

hirdetes


Az Átalakulás Évei


A szocialista érában a kastély több funkciót is betöltött. SZOT-üdülő, tüdőszanatórium, és kórházi osztály is helyet kapott az épületben. A politikai változások azonban nemcsak a kastély funkcióját, hanem a környezetét is érintették. Az utcanevek átnevezése és a Klebelsberg nevének fasisztának kiáltása csak néhány példa azokra az eseményekre, amelyek a kastélyt érték.


Az Évtizedek Hanyatlása


hirdetes
A rendszerváltást követő évtizedekben a kastély privatizálás és tulajdonosváltások sora után elhagyatottan tengődött. Az épület az enyészeté lett, és otthontalanok menedékévé vált.


A Felújítás Fénye


A 2000-es évek elején az állam visszavásárolta az épületet, de csak 2015-ben kezdődött el a hosszú várt felújítás. Az állam több mint egymilliárd forintot fordított rá, és két évvel később újra megnyitotta kapuit.


Új Élet Az Elhagyatottság Után


Ma a Klebelsberg-kastély nemcsak Budapest egyik gyöngyszeme, hanem egy impozáns emlékház és kulturális rendezvényközpont. A kastélyban Klebelsberg Kunó életét bemutató kiállítás is található, emellett szállodaként és kulturális események helyszíneként is szolgál. A beszélgetések, irodalmi szalonok, koncertek és gyerekrendezvények színesítik a kastély mindennapjait, továbbá elegáns környezetében rendszeresen esküvőket is tartanak.

A Klebelsberg-kastély története egy megrázó utazás a politikai és társadalmi változások világában, de egyben egy példa arra is, hogyan lehet egy hosszú ideig elhanyagolt épületet újraéleszteni, és a közösség számára értékes funkcióval megtölteni. A kastély ma is áll egyfajta szimbólumként, amely emlékeztet minket a múlt történéseire, és azt, hogy az elhagyatottság után is lehet új életet lehelni egy épületbe.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csabai kolbász vagy csabai vastagkolbász

Csabai kolbász vagy csabai vastagkolbász: Hungarikum. A Csabai kolbász mai formájának... Tovább

Karácsony

Karácsony: Jézus Krisztus születésének ünnepe. Rengeteg szokás kapcsolódik hozzá. Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Történelem Utazás