hirdetes

Kormányrendelettel segítenek a kóbor állatoknak

SFV

Elfogadásra került az az új kormányrendelet, amely a kóbor állatokról szól. Ez részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését – mondta az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

Így segíti a kóbor állatok túlélését az új kormányrendelet

A szabályozás célja egy olyan korszerű környezet létrehozása, mely közegészségügyi, állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is megfelelő. Így növekedhetne az ebrendészeti telepeknek mind a szakmai színvonala mind pedig az állatok jólléte és ennél fogva gazdásodási esélye is.

  • A legfontosabb módosítások közzé tartozik, hogy az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni, illetve fel kell őket tüntetni egy kötelezően működtetendő honlapon is, továbbá az egészséges állatok minimális tartási ideje is nő, tizennégy napról negyvenötre.
  • A rendelet értelmében minden önkormányzatnak kötelezően rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel. Továbbá minden telep köteles olyan nyilvántartást vezetnie a befogott illetve leadott állatokról, mely időrendileg sorszámozva tartja nyilván őket, illetve feltüntetésre kerül benne az állat faja, fajtája, ivara, kora, ismertető jegyei, immunizáltsága, egyedi azonosítója illetve befogásának körülménye.
  • hirdetes
  • Meghatározásra került továbbá a telepek kötelező nyitvatartása, telefonos és e-mailes elérhetősége is.


Az örökbefogadás szabályai, állattartási kötelezettségek

  • Minden állat chippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, féreghajtóval kezelve, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel adható örökbe írásbeli megállapodás alapján.
  • A gyepmesteri vagy ebrendészeti telep nem kérhet kihozatali díjat az állatért Magyarországon bejegyzett szervezettől.
  • Minden állat esetében kötelező törekedni az eredeti gazda megtalálására.


Az állattartást illetően a kormány pontosította a kutyák tartós megkötéséről szóló , a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletet is.

hirdetes

Eszerint korlátozta azon eseteket, amikor az állat átmeneti megkötésére kerülhet sor, illetve meghatározta a futólánc minimális hosszúságát is az állatok méretéhez viszonyítva.
Egyes változások 2022. január 1-étől, míg mások július 1-től lépnek érvénybe. Ennek célja, hogy elegendő felkészülési időt biztosítsanak a rendelet hatálybalépésekor működő gyepmesteri telepeknek.


Ne vegyél, fogadj örökbe Te is állatot és ments meg egy életet!


Tipp: Ha még többet szeretnél segíteni, válassz idős, vagy fekete kutyust, ők ugyanis kisebb népszerűségnek örvendenek, mint fiatalabb vagy színesebb társaik. Holott ők is ugyanolyan csodásak, sőt!
 

Forrás: 24.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum: Budapesten, az Országház épületével szemben található az V. kerületi... Tovább

Nagyböjt

Nagyböjt: A nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!