hirdetes

Hogyan vált a magyarok kedvencévé a híres Kojak Nyalóka

ZH

Magyarországon is hatalmas sikert aratott a Kojak című televíziós sorozat, ami az egyik magyar édességgyártót is megihlette és megalkotta a mára már ikonikussá vált Kojak nyalókát. Bizonyára neked sem kell bemutatni a retro kedvenc édességet, de most nézzük meg, hogyan is vált igazán a kedvencünké!

kojak nyalóka

A Kojak nyalóka története


Lehet, hogy neked is nagy kedvenced volt a Kojak kalandjait megörökítő sorozat, és akkor bizonyára a Kojak nyalóka ismerete sem áll tőled távol, amely mára már teljesen egybeforrt a nyomozó karakterével. Kedvenc sorozatunk egy kedvenc édességünk megihletője is volt, amely egy magyar édességgyártó által jöhetett létre. A Kojak nyalóka már 25 éve idézi sokunknak kedves sorozatát és állít emléket a néhai Telly Savalas számára.


A Kojak sorozat görög származású főszereplőjét, Theocrates „Theo” Kojak-et megszemélyesítő Telly Savalas idén lenne 101 éves, aki tökéletesen megformálta a dél-manhattani rendőrkapitányság dörzsölt hadnagyát, aki nem mindennapi lazasággal eredt a rosszfiúk nyomába, és természetesen az elegánsan öltözködő, kopasz nyomozó szájából állandóan lógott egy nyalóka, amely a szereplő védjegyévé vált. A színész, akinek eredeti neve Aristotelis Avalas, 1922. január 21-én született a New York állambeli Garden Cityben, és bár sosem készült színészi pályára, mégis hatalmas sikert aratott a sorozattal. A középiskolai tanulmányait követően rögtön munkába állt, majd a Columbia Egyetemen tanult anglisztikát, rádiózást és pszichológiát, így rádióbemondóként tudott a későbbiekben elhelyezkedni. De akkor hogyan is vált a magyarok által is kedvelt Kojakké?

hirdetes

Egy rendezői munka változtatta meg gyökeresen az életét, amit az ABC tévétársaságnál ajánlottak neki, és itt elkezdte karakterszínészként bontogatni a szárnyait is. Nem sokkal később olyan emberek is felfigyeltek rá, mint az Oscar díjas Burt Lancaster, és olyan nagy filmekhez kérték fel, mint „A piszkos tizenkettő” vagy a „Kelly hősei”, illetve a „James Bond: Őfelsége titkosszolgálatában” című filmben is szerepelt. 

Ezt követően érkezett a lehetőség, így 5 évadon át, 1973 és 1978 között formálhatta meg Kojak nyomozó karakterét.

A színész a sorozat lezárását követően 10 évvel, 1989-ben húgyhólyag-, majd prosztatarákot diagnosztizáltak nála, ami ellen még 5 évig küzdött, azonban a halál egy nappal a 72. születésnapját követően egy nappal érte utol, 1994. január 22-én.

hirdetes

A Kojak nyalóka története

Minden néző figyelmét megragadhatta a nyomozó szájában állandóan lógó nyalóka, nem volt ez másképp a magyar nézőkkel sem, és ennek okán megihletődött egy mezőberényi cég is, akik kihasználták a piaci rést, és a vanília ízesítésű, csokoládéval bevont nyalókájukat Kojak után nevezték el. A nyalókákat 1997-ben dobták piacra, azonban a receptet már az 1965-ös évek óta gyártják.

Napjainkra az eredeti Kojak nyalókát már többféle ízesítésben is megtalálhatjuk a boltok polcain, például fehércsokival borítva, epres-joghurtos ízben, és különleges gyógynövényes változatban is.

A nyalókákat Drezdában gyártják le a mai napig is, egy olyan gyártósoron, amely 1936-ban készült és mindössze két darab létezik belőle a világon. Hasonló technológiát alkalmaznak az elkészítéséhez, mint minden nyalókának, azonban a gyártás során a cukrászok először megolvasztják a cukrot, majd tojásport és ízesítőanyagokat adnak hozzá.
 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Csongrád megye

Csongrád megye: szintén határmegye, mivel Románia és Szerbia is közvetlen szomszédjának... Tovább

Kodály-módszer

Kodály-módszer: Kodály Zoltán az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőnek számít, aki a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!