hirdetes

A hegyek közt lévő tengeri Paradicsom

SZ.F., Szeder

Én minden évszakban imádom Erdélyt, és mindenkit arra buzdítok, hogy egyszer az életben látogasson el ide! Ha nyári időpontot választotok, akkor érdemes a most bemutatott települést útba ejteni! 

Tengeri Paradicsom Erdélyben

Kolibica, Erdély tengerparti Paradicsoma

Kolibica Beszterce-Naszód megyében található, és Borgóbeszterce község részét képezi. Földrajzi elhelyezkedése tökéletes, talajminősége kiváló, erdői gazdagok, emellett érctartalékai is fontos szerepet játszottak abban, hogy ez a régió a legrégebbi idők óta lakott.

A kézművességnek, és a kereskedelmi kapcsolatoknak komoly hagyományai voltak ebben a térségben régebben is, Csicsó, Beszterce, valamint Radna várai pedig erősen erődítettek voltak már a középkorban. Naszód és Beszterce régiója pedig Erdély és Bukovina között képez hidat Moldova irányába.

A Borgóprundon a templommal szemben jobbra térő út vezet Kolibica felé, Borgóbesztercén keresztül. A történelmi múlt és a földrajzi elhelyezkedés miatt számos látnivalót tekinthetünk meg már az út során is.

Borgóbeszterce után egyre vadregényesebb tájban gyönyörködhetünk, az út egyre inkább kezd kanyarogni, nagyjából hét kilométer megtétele után pedig elénk tárul Kolibica csodája! A következő oldalon bemutatom ezt a tengerparti környéket!

hirdetes

A Kolibica-gátról már láthatjuk a tó nagy részét, melynek megkerülése két órát vesz igénybe, autóval. Viszont érdemes megtennünk ezt az utat, a táj, és a távolban látszó Strunioru, valamint Bistricioru hegyek különös szépséget kölcsönöznek a helynek.

Maga a tó a Kelemen-havasokban található, igazából egy mesterséges víztározó, mely a gát megépítésének következtében jött létre a Beszterce-folyón. A gátat 1977 és 1991 között építették, hidroenergetikai célokból, valamint az alatta található települések vízellátásának biztosítása érdekében.

A tó felszíne 270 hektár, hossza nagyjából 13 kilométer, és 900 méteres magasságban helyezkedik el! A tóban fürödhetünk, csónakázhatunk, ráadásul szakértők megállapították azt is, hogy egész Romániában itt a legtisztább a levegő, szóval légzési panaszokkal küszködőknek és tüdőbetegeknek kifejezetten ajánlott eltölteni itt minél több időt!

hirdetes

A környéken pedig számtalan szórakozási lehetőség vár kicsiket és nagyokat egyaránt. Tervezhetünk kirándulásokat, hegyi túrákat, bringázhatunk, kajakozhatunk, sziklát mászhatunk, halászhatunk, akár szánkózhatunk is.

Tündértó

A környék másik szép tava a Kelemen-havasok északnyugati oldalán, a Tiganca-csúcs északkeleti lejtőjének lábánál, Kolibicától nagyjából 7 kilométerre fekvő Tündértó. Ez a tó a hegyi tavak jellegzetes növény-, illetve állatvilágával rendelkezik, és egy nem mindennapi, különösen szépségű lucfenyőerdő veszi körül. A Tiganca-csúcs északi lejtőjéről indult üledékhullám mögött keletkezett, az itt felgyűlt víz 75 méter hosszan és 50 méter szélesen terül el, maximális mélysége négy méter. A következő oldalon egy videót is találhatsz a tavakról és erről a mesés környékről!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Balaton-felvidéki tanúhegyek: a tanúhegyek Badacsonytól a Somlóig érnek. Történetük 260... Tovább

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy: Budapest egyik városrésze a II. kerületben, amely közkedvelt kirándulóhely,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Külföld Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!