hirdetes

Te is voltál kollégista? Van, ahol az évek alatt szinte semmi sem változott…

TK, ZH

A kollégium sokak számára visszataszító lehet, pedig megvan ezeknek az épületeknek, valamint a benne élő diákok életvitelének is a maga szépsége. Nézzük, milyen volt az élet a kollégiumokban a ’70-es, ’80-as években!

Kollégiumi élet

Sokan emlegethetik mind a mai napig a kollégiumokat, mint második otthonukat, akár középiskolában, akár felsőoktatásban laktak egy ilyen épületben. Amennyiben valaki nem nagyvárosban él, esetleg egy távolabbi iskolát nézett ki magának, manapság is szívesen választja lakhelyéül az épületet a hallott kollégista történetek miatt – ezzel szemben mégis akadnak olyan példák is, akik számára elrettentőek lehetnek az ott található körülmények. És persze, voltak és vannak olyanok is, akik anyagi okokból kifolyólag kényszerültek több emberrel egy szobába, voltak kénytelenek velük hasonló életmódot folytatni.


Aki ugyanakkor az első kategóriához köthető, az biztosan a mai napig is szívesen gondol vissza ezekre az évekre, példálózhat azzal, hogy nem csak emlékezetes, vidám élményekben volt része a néha zord körülmények között, de életre szóló barátságokat is köthetett ebben az időszakban. 

hirdetes


Mi is várta az ide érkezőket?


Féktelen bulik, tanítás utáni-előtti szórakozás a barátokkal… 

 

Szeretnél jobban bepillantani a kollégiumok életébe? Tekintsd meg galériánkat!

Már negyven-ötven évvel ezelőtt is ugyanakkor a kollégiumok számítottak első állomásnak az önállósodás felé, hiszen nem csak rendkívüli alkalmazkodókészség volt szükséges a diákszállókon töltött napokhoz, de nagyobb mértékű talpraesettség is.


Hogyan is néztek ki ezek a kollégiumok?


Amennyiben valakinek gyermeke, ismerőse most kollégista, feltűnhet, hogy a mai épületek berendezései nem sokat változtak az évtizedek során – esetlegesen csupán a szobában lakó diákok száma csökkent.

hirdetes


Szinte ugyanolyan nehezen zárható, ütött-kopott bútorok, recsegő ágyak között élnek a mai napig a diákok, mint a ’70-es, ’80-as években, illetve a kollégiumhoz köthető mosdók felszereltsége, elhelyezése sem sokat változhatott, a kollégiumi életről már nem is beszélve! Egy-egy ilyen épületbe belépve a mai napig visszarepülhetünk az időben, felidézve a szebbnél szebb emlékeinket.

A kép forrása: Fortepan / Bercsényi Kollégium Fotókör

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galéria: A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet... Tovább

Rákóczi I.sz. barlang

Rákóczi I.sz. barlang: A Rákóczi-barlang az Aggteleki- és a Szlovák-karszt más barlangjaival... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró
X
Kövess minket facebookon!