hirdetes

Izgalmas irodalmi programkavalkád vár a költészet napja alkalmából

VN

József Attila születésnapja a Magyar Költészet Napja. 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük meg ezt a kultúránk szempontjából fontos ünnepet, amikor is mindenhol átveszi a kultúra a főszerepet. Irodalmi előadások, könyvbemutatók, költőtalálkozók, szavalóversenyek, klasszikus, és modern darabok vannak minden évben terítéken, és ez nem lesz máshogyan idén sem. Egynapos irodalmi kavalkáddal ünneplik a költészet napját április 10-én (vasárnap) a fővárosi Akvárium Klubban és az előtte lévő téren.

költészet napi programok 2022

A magyar költészet napja

Magyarországnak olyan kiemelkedő ünnepei vannak, amik nagyon is érdemesek arra, hogy egy kicsit nagyobb figyelmet fordítsunk rájuk, akár egy-egy ilyen nagyszabású esemény alkalmával. Az első ilyen ünnepet még 1956 júniusában rendezték meg, a nyári ünnepi könyvhéten, majd 1964-ben kapcsolták irodalmunk egyik legnagyibbjához, József Attila születésnapjához. Tehát már a régirendszerben is fontos dolognak tartottá, persze akkor még ezt is befolyásolta a politika, és a munkásmozgalmi művek álltak a középpontban. A költészet napja egyike azon kevés számú ünnepnek, amely a Kádár-korszakban született, és a rendszerváltás után is folytatódott

 

Közösen ünnepeljük az irodalmunk nagy alakjait    

Először szervez irodalmi fesztivált a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a POKET Zsebkönyvek; mindhárom szervezet célja az irodalom, az olvasás népszerűsítése. Erről szól az Irodalmi Kavalkád, amely Tamási Áron születésének 125., Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójához kötődik - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

hirdetes
    

Izgalmas programok kicsiknek és nagyoknak

Bár a rendezvény főképpen az irodalomra koncentrál, lesz koncert, gyermekprogram, színházi előadás, szabadtéri kiállítás, irodalmi beszélgetés, könyvbemutató és kézműves foglalkozás is. A POKET Zsebkönyvek negyedik születésnapját kvízzel és születésnapi esttel ünneplik a szervezők, akik több generációt megszólítva szeretnék megmutatni, hogy neves költőink, íróink műveinek ma is aktuális mondanivalója van.
 

hirdetes

  

Remek programokkal várnak a költészet napja alkalmára szervezett ünnepn

A műsorfolyamban az Akvárium minden terme megtelik programokkal, többek között a Kolompos és az Aurevoir. zenekarból ismert Agócs Márton és Fejér Mihály koncertjével, a POKET új versantológiájának bemutatásával, a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Táncegyüttes magyarországi bemutatójának számító Tamási-, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium előadásával. A vendégek és előadók között lesz mások mellett Varró Dániel költő, Bogdán Zsolt színművész, Berecz András énekes-mesemondó, Rubold Ödön színművész vagy A Dal televíziós műsorból ismert finalisták: Tempfli Erik és Hegedűs Bori. Az Irodalmi Kavalkád házigazdája Juhász Anna irodalmár és Vecsei H. Miklós színművész, író.

Ez a videó 2020-ban készült a közösségi összefogás erejável a magyar költészet napjára, ami sajnos a koronavírus miatt csak online térben volt élvezhető.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Drégely vára

Drégely vára: a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől... Tovább

Előd

Előd: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Előd az egyik közülük. Egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!